Menu
Eten & drinken

Barbecue workshop bij Smokey Goodness

Het allereerste wat geleverd werd toen René en ik de sleutel van ons nieuwe huis kregen? Een barbecue. Ik maak geen grap, we hadden eerder een barbecue dan een eettafel. René is namelijk helemaal barbecue gek. Zomer of winter, weer of geen: bijna elke week wordt ‘ie wel aangestoken en maakt hij de lekkerste dingen klaar. Je kan je dus misschien wel voorstellen dat een barbecue workshop bij Smokey Goodness heel hoog op zijn wensenlijstje stond. Hij heeft er even op moeten wachten (thanks, corrie), maar laatst was het eindelijk zo ver en vertrokken we naar hét barbecue walhalla in Delft. Benieuwd hoe dat was? Lees dan verder!

Wat is Smokey Goodness?

Mocht je het nog niet kennen: Smokey Goodness is het barbecue imperium van grillmaster Jord Althuizen. Deze man heeft het barbecueën de afgelopen jaren weer helemaal hip & happening gemaakt in Nederland. Misschien ken je hem wel van de vele boeken die hij gemaakt heeft. Maar aan de Rotterdamseweg in Delft heeft hij dus ook een heel barbecue walhalla gebouwd, waar hij en zijn team barbecue workshops en masterclasses geven.

Amerikaanse barbecue workshop

Samen met twee vrienden schreven wij ons in voor de Amerikaanse barbecue workshop. Tijdens deze workshop leer je de fijne kneepjes van het ‘low & slow’ barbecueën, helemaal volgens de Amerikaanse stijl. Het is een combinatie van demonstraties en zelf lekker koken.

Om 12:00 uur werden we – samen met nog een stuk of 40 andere mensen – verwacht om van start te gaan. Na een welkomstdrankje, hapje en een korte introductie van grillmaster Haiko, volgde de eerste demonstratie. De tips & tricks vliegen je om de oren: van het kiezen van het juiste stuk vlees tot tips voor het kruiden en bereiden ervan. Daarna gaat het op de barbecue, zodat je het later die middag kan proeven.

Daarna was het tijd om richting de kookeilanden te gaan, om te starten met gang 1 van het 3-gangenmenu. Aan elk kookeiland is plek voor 4 personen. Wij waren met z’n vieren en stonden ook samen aan het eiland. Maar meld je je aan met minder dan 4 mensen, dan word je gewoon met andere mensen in een groepje ingedeeld. Mocht je daardoor twijfelen: don’t worry, daar is niks awkwards aan. Iedereen heeft dezelfde hobby (of zeg maar gerust: passie), dus je hebt binnen no-time een leuk praatje.

Aan het kookeiland ga je dus steeds aan de slag met een recept. Het menu van de Amerikaanse barbecue workshop bestond uit een picanha burger als voorgerecht, rib eye als hoofgerecht en banana bread pudding als toetje. Je maakt steeds 1 gang en daarna ga je gelijk lekker aan tafel om het op te eten. Is iedereen uitgegeten? Dan ga je weer naar de demonstratietafel toe om te proeven én weer een nieuwe demonstratie te bekijken. Een super leuke, leerzame en actieve workshop waarbij je onwijs veel proeft. Echt een topmiddag – zeker weten een van mijn favoriete culinaire uitjes!

Is het ’t geld waard?

Ik deelde de Smokey Goodness workshop als tip op Instagram, inclusief de prijs. Veruit de meest gestelde vraag die ik daarop kreeg, was: “Is het ’t geld waard?”. Begrijpelijk, want €110 per persoon is niet niks, maar wij vonden het 100% het geld waard. Dit is namelijk wat je allemaal voor dat geld krijgt:

  • Welkomstcocktail & hapje
  • 3-gangendiner, waarvan 2 gangen met (topkwaliteit!) vlees
  • Je proeft alles wat de grillmaster laat zien, dat was in ons geval pulled pork, spare ribs en bierkip
  • Er is een open bar waar je onbeperkt drankjes kan pakken
  • En natuurlijk gewoon een onwijs gave, ruim 5 uur durende workshop van de beste grillmasters van Nederland

Masterclass vs. barbecue workshop

Zoals ik al schreef, kan je bij Smokey Goodness niet alleen barbecue workshops, maar ook masterclasses volgen. Dat is niet hetzelfde. Bij een workshop ga je namelijk zelf aan de slag. Bij een masterclass niet; daar krijg je demonstraties en kijk je mee terwijl Jord het werk doet. Houd daar dus rekening mee als je gaat boeken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je daar bent. Op de website van Smokey Goodness vind je een overzicht van alle barbecue workshops en masterclasses.

Meer tips?

Wil je meer leuke tips voor uitjes en activiteiten? Volg me dan ook op Instagram via @byebyebankhangen. Hier deel ik elke week een nieuwe tip!