Menu
Eten & drinken / In de natuur

Leuke uitjes zonder QR-code

Wat ik ervan vind, laat ik even in het midden. Maar feit is dat je op steeds meer plekken een QR-code moet laten zien om naar binnen te mogen. Dat maakt het voor mensen die om wat voor reden dan ook géén QR-code hebben, super lastig om iets leuks buiten de deur te doen. Daarom ben ik even op onderzoek gegaan naar uitjes die je ook zonder QR-code kan doen. Want gevaccineerd of niet: iedereen moet wat mij betreft gewoon lekker op pad kunnen en plezier kunnen maken.

Een Carver tour

Samen op pad gaan met dit grappige wagentje is niet alleen heel leuk, maar je hebt er dus ook geen QR-code voor nodig. Je huurt ‘m bij Carver Ride Veluwe en je kan kiezen uit twee routes: de Veluwe route en de Hanze route. Wij reden zelf een tijdje geleden de Veluwe route. Onderweg maak je een stop bij landgoed Staverden waar je (ook weer zonder QR-code) een wandeling kan maken door de mooie tuin met witte pauwen. Echt een aanrader! Je kan trouwens jaarrond met de Carver op pad, want ’s winters zet je gewoon de kachel aan en ’s zomers gooi je lekker het dak open.

Leuke uitjes zonder QR-code: een carver tour

Stadswandeling

Toen tijdens de eerste lockdown de horeca dicht moest, ontstond er een heel leuk initiatief om de horeca te steunen: de stadswandeling. Je meldt je aan voor zo’n wandeling in een stad naar keuze en voor een klein bedrag krijg je dan een uitgestippelde wandelroute opgestuurd. Onderweg kom je langs verschillende horecagelegenheden waar je iets lekkers kan afhalen voor onderweg – van een kop koffie tot een broodje bal. Ik weet het niet helemaal zeker, maar volgens mij begon dit in Rotterdam en inmiddels zijn er stadswandelingen in steden door heel Nederland. Vul bij de zoekbalk van Instagram ‘@destadswandeling’ in en je krijgt een heel overzicht van steden die meedoen.

Strandjutten

Ook op het strand vragen ze je niet om een QR-code, dus dit is een heel fijne plek voor een leuk uitje. Wat dacht je bijvoorbeeld van strandjutten? Bij verschillende strandtenten kan je een zogenaamde jut tas lenen. Verzamel daar tijdens je strandwandeling zo veel mogelijk afval en andere rommel in en help zo om het strand een beetje schoner te maken. Ben je uitgejut? Dan lever je de strandtas weer in bij de strandtent in ruil voor een drankje of iets lekkers. Heel veel strandtenten doen aan take away, dus ook dat kan gewoon zonder QR-code.

Oesters rapen

Op verschillende plekken in Nederland kan je (gratis!) oesters rapen. Onwijs leuk en lekker! Neem een oestermes, een flesje wijn en een beetje zelfgemaakte vinaigrette mee en genieten maar. Check van tevoren wel even wanneer het laag water is en houd rekening met het oesterseizoen, anders kom je van een koude kermis thuis. Precies weten hoe oesters rapen in z’n werk gaat en wat je ervoor nodig hebt? Ik schreef er een blogje over.

Blokarten

Tja, zoals ik al zei: het strand is dé plek voor leuke uitjes zonder QR-code. Want ook blokarten doe je dus op het strand. Een blokart is een wagentje met 3 wielen en een zeil waarmee je lekker over het strand kan scheuren. Hoe meer wind, hoe harder je gaat, dus dit is echt een top uitje voor een winderige dag. Kleed je wel goed aan, want die wind kan behoorlijk koud zijn. En nog een tip: zet een (oude) zonnebril op. Dat scheelt je tijdens en na het blokarten een hoop gewrijf in je ogen 😉

Autospeurtocht

Als je houdt van lekker samen rondtouren, probeer dan eens een van de autospeurtochten van Puzzeluitje. Inmiddels hebben ze meer dan 30 verschillende autopuzzeltochten door het hele land. Wij deden zelf de Rotterdamsche Dijck route, die loopt van Bergschenhoek naar Kinderdijk. Een prachtige route over mooie dijkweggetjes en door schattige dorpen waar je soms met een veerpont moet oversteken. Echt een hele leuke manier om nieuwe plekken te ontdekken. Wij gaan er zeker nog eens een doen – de Twente route en de Limburgse Heuvelland route staan hoog op mijn verlanglijstje.

Geocachen

Geen rijbewijs, of geen auto tot je beschikking? Ook tijdens het geocachen kom je op de leukste, mooiste en gekste plekken. Met behulp van een GPS-tracker of een speciale geocaching app ga je op zoek naar verborgen schatten bij jou in de buurt, de zogenaamde caches. Eigenlijk is het dus een soort schatzoeken voor volwassenen. Het mooiste is dat je er eigenlijk helemaal niks voor nodig hebt, behalve een smartphone met internet. En je kan het doen waar en wanneer je maar wilt.

Street art tour

Musea kom je zonder coronapas momenteel niet binnen, maar dat betekent niet dat je zonder QR-code geen kunstwerken kan bekijken. Zelf deed ik een tijdje geleden een street art tour door Den Haag, waarbij je langs 40 kunstwerken loopt. Op muren, gebouwen en transformatorhuisjes kom je de prachtigste kunstwerken tegen. Heel gaaf om te zien. Woon je niet in de buurt van Den Haag? Don’t worry, want er zijn nog veel meer steden waar het barst van de street art. Google maar eens!

Leuke uitjes zonder QR-code: street art tour

Ontsleuteld

Ontsleuteld is een super leuk stadsspel dat je in meer dan 60 steden in heel Nederland kan spelen. Het verhaal: een dubieus figuur nodigt je uit om zijn kluis te kraken. Met behulp van puzzels, foto’s en geheimzinnige belletjes kun je hem traceren en ontmaskeren. Een race tegen de klok waarbij je de hele stad door moet. Ik speelde het spel laatst met 3 vriendinnen, maar ik denk dat je het ook met meer of minder mensen prima kan spelen.

Suppen

Dan het laatste uitje in dit lijstje: suppen. Je zou misschien verwachten dat je dit alleen in de zomer kan doen, maar niks is minder waar. Suppen kan namelijk ook prima in de winter – je moet je dan alleen wat beter aankleden. Een lekkere muts op, warme handschoenen op en gaan met die banaan. Je zou het niet zeggen, maar de kans dat je tijdens het suppen in het water terecht komt, is vrij klein. Het ziet er misschien moeilijk uit, maar alleen de eerste paar minuten is het even naar evenwicht zoeken. Daarna is het vooral genieten van de rust op het water.

Tips voor uitjes zonder QR-code?

Heb jij nog andere tips voor leuke uitjes zonder QR-code? Deel ze dan via de comments!

Geen reacties

    Laat jouw reactie achter