Menu
Eten & drinken / In de natuur / Lekker sportief

Upgrade je wandeldate met deze 12 tips!

Wandelen is helemaal hot! Zelf vond ik het altijd al heerlijk om een stukje te wandelen, maar nu we een hondje hebben én er heel veel leuke dingen dicht zijn vanwege corona, tik ik bijna dagelijks de 10.000 stappen per dag aan. De laatste tijd hebben René en ik ook een paar keer een ‘wandeldate’ gehad. Super leuk, zeker nu het lekkerder weer wordt. Een keer geen zin in je vaste wandelrondje? In deze blog 12 tips voor een originele wandeldate.

1. De Stadswandeling

Wandelen en lekker eten: een top combinatie, toch? Dat vonden de bedenkers van De Stadswandeling ook. Daarom hebben ze in verschillende (grote) steden leuke routes uitgestippeld. Onderweg kom je niet alleen langs hoogtepunten en mooie plekken in de stad, maar ook langs allerlei horecazaken waar je iets lekkers kunt halen. Van een lekker patatje stoofvlees tot een muffin of een goede kop koffie. En het voordeel: alles wat je eraan snoept, loop je er gelijk weer lekker vanaf. Perfecte wandeldate, toch? 😉

Benieuwd in welke steden je De Stadswandeling kunt lopen? Typ “@destadswandeling” in bij de zoekbalk van Instagram, dan zie je een lijstje met alle accounts.

2. Bloesemtocht

Houd je van mooie natuur? Ga dan zeker eens naar de Betuwe voor een wandeldate en loop een bloesemtocht. Momenteel staan de boomgaarden volop in bloei, wat er natuurlijk super mooi uitziet! Laatst liepen René en ik bijvoorbeeld de Betuwse Lekker & Gezond wandeling. Een wandelroute van 10 kilometer dwars door de velden vol bloesem. Onderweg krijg je bij verschillende horecazaken iets lekkers en wat te drinken. Ook kom je door het leuke en gezellige stadje Buren waar je even lekker een tussenstop kunt doen. En het begin- en eindpunt is het Betuws Wijndomein. Hier maak je een rondje door de wijngaard en kun je wijn van Nederlandse bodem proeven. En die was lekkerrr!

3. Strandjutten

Ook een leuk idee voor een wandeldate: strandjutten. Het idee is simpel. Haal een ‘jut tas’ bij een van de aangesloten strandtenten en probeer die tijdens je strandwandeling te vullen met zo veel mogelijk troep die je onderweg tegenkomt. En geloof me, er ligt (helaas) troep genoeg. Uitgewandeld? Dan lever je de tas weer in bij de strandtent. In ruil voor je volle tas krijg je dan een drankje of een ijsje. Een leuke afsluiter van je wandeling, zeker nu de terrassen weer open zijn!

4. 1001grachten

Hand in hand langs de Amsterdamse grachten slenteren… Stiekem best romantisch, toch? Vind ik wel, in elk geval! Een goede plek voor een wandeldate, dus. Wil je je wandeling nog leuker maken én elkaar beter leren kennen? Bestel dan eens een 1001grachten tasje. Daarin zitten een wandelroute, spelkaarten, een aantal duivelse dilemma’s die je samen moet oplossen en natuurlijk wat lekkers voor onderweg. Er is een tasje voor je eerste date, maar er zijn ook tasjes voor als je elkaar al langer kent of als je gewoon vrienden bent. Leuk idee!

5. Street art tour

Om van kunst te genieten, hoef je echt niet altijd een museum in. Want wist je dat er in heel veel Nederlandse steden super mooie street art te vinden is? Google maar eens op ‘street art + de naam van een stad bij jou in de buurt’. Wij liepen zelf een tijdje geleden een street art tour door De Binckhorst in Den Haag, maar dit is natuurlijk ook onwijs leuk om te doen in een stad waar je niet bekend bent.

Street art tour in Den Haag

6. Geocachen

Misschien ken je het al lang, maar ik ontdekte het pas vorig jaar voor het eerst: geocachen. Dat is een soort schatzoeken voor volwassenen waarbij je met behulp van GPS op zoek gaat naar zogenaamde ‘caches’. Die liggen verstopt over de hele wereld, dus je kunt geocachen waar en wanneer je maar wilt. Zelf op pad? Ik schreef een blog over hoe het precies werkt en wat je nodig hebt.

7. Freedom Trail

Heb je interesse in de Tweede Wereldoorlog? Dan is de Freedom Trail in Arnhem een aanrader. Dat is een wandeling van ongeveer 8 kilometer langs allerlei plekken in de stad die een rol speelden bij de Tweede Wereldoorlog en met name de Slag om Arnhem. Zo kom je langs het St. Elisabeths Gasthuis waar gewonde soldaten werden opgevangen, de Koepelgevangenis waar verzetsstrijders gevangen zaten en natuurlijk langs de bekende John Frostbrug, waar de Slag om Arnhem plaatsvond. Heel leerzaam en indrukwekkend.

8. Bezoek een nationaal park

Nooit geweten, maar in Nederland hebben we 21 nationale parken. En daar kun je natuurlijk heerlijk wandelen! Zo brachten wij laatst een bezoekje aan De Hoge Veluwe en De Utrechtse Heuvelrug. Klinkt misschien een beetje suf, maar we hebben allebei onze ogen uit gekeken. Op bepaalde stukken hadden we zelfs een beetje het gevoel dat we in het buitenland waren. Ik wist niet dat we in Nederland zulke mooie natuur hadden, erg hè?

9. Ronddwalen door een kasteeltuin

Ook een aanrader: een wandeldate door een kasteeltuin. Door het heel Nederland zijn er allerlei mooie kastelen mét kasteel tuin te vinden waar je heerlijk kunt ronddwalen – vaak tegen een kleine betaling. Wat dacht je bijvoorbeeld van de tuin van Kasteel de Haar in Utrecht? Dat is het grootste kasteel in Nederland met een tuin van 55 hectare met onder andere een rozentuin, een doolhof en een picknickweide. Echt de moeite waard!

Wandeldate bij Kasteel de Haar

10. Stadsspel Ontsleuteld

Ontsleuteld is een stadsspel dat je in 60 Nederlandse steden kunt spelen, van Alkmaar tot Zwolle. Vooraf krijg je te horen waar je wordt verwacht voor de start van het spel. Je krijgt dan een belletje van een dubieus figuur. Hij nodigt je uit om zijn kluis te kraken. Met behulp van puzzels, foto’s en geheimzinnige telefoongesprekken kun je hem traceren en ontmaskeren. Het is een race tegen de klok waarbij je de hele stad door moet. Niet alleen goed voor de stappen, maar ook voor de hersenen!

11. Wandelen met een alpaca

Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar wandelen met een alpaca schijnt dus helemaal de bom te zijn. En ik snap het wel een beetje, want van die schattige koppies word je natuurlijk ook gewoon hartstikke vrolijk. In Nederland zijn er verschillende alpacaboerderijen, waar je dus met alpaca’s kan knuffelen, tussen de alpaca’s kan borrelen én dus met ze kan gaan wandelen. AlpacaFarm Vorstenbosch is volgens mij wel de grootste en bekendste met meer dan 60 alpaca’s. Hier kan je je aanmelden voor een groepswandeling, of je kan op eigen houtje op pad met zo’n kleine wolbaal.

12. Wandelpuzzeltocht

De wandelpuzzeltochten van Puzzeluitje vind ik ook echt onwijs leuk voor een wandeldate. Ze hebben er meerdere, maar wij speelden laatst zelf die in Hattem. Voor de wandelpuzzeltochten heb je een app nodig. Daarin vind je een plattegrond met allemaal locatiepins. Elke pin is een vraag of opdracht. Ben je bij de pin, dan moet je daar op zoek naar informatie om de vraag te kunnen beantwoorden. Wat ik vooral ideaal vond, is dat je de route zelf bepaalt en dat er geen tijdslimiet is. Alle tijd dus om wat langer te blijven hangen bij mooie plekjes, een winkel in te duiken, of even te genieten op een terrasje.

Heb jij nog wandeldate tips?

Doen jij en je vriend(in) weleens een wandeldate? Dan ben ik natuurlijk heel benieuwd naar jouw tips! Deel je ze hieronder?

1 reactie

Laat jouw reactie achter