Menu
Andere leuke tips / Lekker sportief

Loop de Freedom Trail door Arnhem

Laatst waren René en ik een weekendje weg in de omgeving van Arnhem. Toen ik hem vroeg of er iets was wat hij dat weekend graag wilde doen, zei hij: “Ik zou eigenlijk wel graag naar het oorlogsmuseum willen, maar dat is natuurlijk dicht”. Ik googelde of er in de buurt misschien iets anders te doen of te zien was wat met de Tweede Wereldoorlog te maken had, en zo kwam ik de Freedom Trail tegen: een wandelroute langs verschillende locaties die belangrijk waren in de Tweede Wereldoorlog en met name bij de Slag om Arnhem.

De Slag om Arnhem

Ik denk dat we allemaal weleens gehoord hebben van de Slag om Arnhem, maar wat daar nou precies gebeurd is, dat wist ik eigenlijk niet. In september 1944 is er in en om Arnhem heel heftig gevochten. De geallieerden wilden een aantal bruggen over belangrijke Nederlandse wegen veroveren, waarvan er een in Arnhem lag. Voor deze enorme operatie – Market Garden – werden bijna 12.000 Britse en Poolse soldaten ingezet. Het duurde uiteindelijk nog ruim een halfjaar voordat de oorlog voorbij was, maar de Slag om Arnhem speelde er een belangrijke rol bij.

Loop de Freedom Trail

In 2005 werd de Freedom Trail bedacht: een wandelroute van 8 kilometer door Arnhem langs verschillende locaties van de Slag om Arnhem, maar ook plaatsen die belangrijk waren voor bijvoorbeeld het verzet en de jodenvervolging. Zo kom je langs het St. Elisabeths Gasthuis waar gewonde soldaten werden opgevangen, de Koepelgevangenis waar verzetsstrijders gevangen zaten en natuurlijk langs de bekende John Frostbrug, waar de Slag om Arnhem plaatsvond. Bij de route hoort een boekje waarin je de route vindt, plus informatie over en foto’s van de 35 plekken waar je langs loopt. Op die manier word je echt meegenomen in het verhaal van Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsbegraafplaats

Bij de Slag om Arnhem zijn ongeveer 1600 geallieerde soldaten omgekomen. Het is geen onderdeel van de route, maar als je in Arnhem bent, breng dan zeker ook een bezoek aan de oorlogsbegraafplaats. Heel indrukwekkend en je beseft je maar weer al te goed hoeveel geluk wij hebben dat we in vrijheid leven!

2 Reacties

Laat jouw reactie achter