Menu
Andere leuke tips

Wat te doen in de kerstvakantie: 10 tips

Hohoho, het is weer bijna zo ver: de kerstvakantie! Voor veel mensen het perfecte moment om even een paar dagen vrij te nemen en eropuit te gaan. Want er is elk jaar van alles te doen in de kerstvakantie! Ben je op zoek naar wat inspiratie voor een uitje of een dagje weg? Ik maakte een lijstje met 10 leuke ideeën. Merry christmas!

Wanneer is het kerstvakantie?

Dit jaar vindt de kerstvakantie plaats van 24 december 2022 tot en met 8 januari 2023. De eerste dag van de vakantie is het dus al kerstavond.

1. Het Amsterdamse Winterparadijs

Het Amsterdamse Winterparadijs is – zoals ze zelf zeggen – de ultieme winterbeleving. Voor jong en oud is er op dit winterfestival van alles te doen. Van een grote schaatsbaan tot een tube slide en van een curlingbaan tot een winterbioscoop. Verder treden er elke dag artiesten op in het ijstheater, zowel voor jong als oud. En natuurlijk is er gezellige muziek en staan er allerlei kraampjes voor het echte kerstsfeertje. Genoeg te zien en te beleven, dus! En wil je even uitpuffen? Dan plof je neer bij een van de kraampjes voor een bord poffertjes en een beker warme chocomel.

2. Touren met een Oldtimer

Huur een Kever of een Volkswagenbusje bij We Love Oldtimers en rijd de gezellige Winter Wonder Tour. Langs deze route vinden je allerlei leuke stops van verschillende lokale ondernemers. Van een oliebollenkraam tot een kerstbomenbos en van een wijnwinkel tot Slot Loevestein. Waar je stopt, dat bepaal je zelf. Een onwijs leuk uitje voor jong en oud.

3. Bouw je eigen thuisbioscoop

Buiten de deur is natuurlijk zat te doen in de kerstvakantie, maar ook binnen kan je er iets bijzonders van maken. Bouw bijvoorbeeld je eigen bioscoop in de woonkamer en houd een kerstfilm marathon. Onze all time favorite is en blijft Love Actually (die kijken we elk jaar, vaste prik), maar ook The Holiday is een heerlijke film.

4. Kerstshow Duiven

Ben jij van het type ‘het kan mij niet genoeg kerstversiering zijn’? Dan moet je echt naar de kerstshow van de Intratuin in Duiven. Hier hebben ze naar eigen zeggen de grootste en mooiste kerstshow van Europa, met maar liefst 17.000 m2 aan kerstafdeling. Elk jaar heeft de show een thema en dit jaar is dat ‘De straat van verwondering’. En verwonderen kan je je er zeker, want je vindt er een bos met rendieren, een waterrad en een complete winkelstraat in Dickens stijl. Genoeg te zien, dus!

5. X-mas Ride & Bite

Oké, hij valt net voor de kerstvakantie, maar ik zet ‘m toch in het lijstje: de X-mas Ride & Bite van Puzzeluitje. Op zaterdag 17 december organiseren ze deze speciale autopuzzeltocht alweer voor de derde keer. Een mooie route door ’t Gooi langs prachtige verlichte straten met winterse hapjes onderweg. En de finish is dit jaar in een heus winter wonderland! Wacht niet te lang met tickets bestellen, want vol = vol.

6. Amsterdam Light Festival

Dit jaar vindt alweer de elfde editie van het Amsterdam Light Festival plaats. Verspreid door de hele stad vind je de mooiste lichtkunstwerken. Deze kun je bewonderen tijdens een wandeling, of vanaf een rondvaartboot. De lampjes staan elke avond van 17:00 tot 23:00 uur aan. Je kan de kunstwerken in principe op eigen houtje bekijken. Maar wil je zeker weten dat je niks mist én de organisatie steunen? Koop dan een ticket. De speciale wandeltickets bestel je hier.

7. Schaatsen

Ook schaatsen is natuurlijk een typisch uitje voor de kerstvakantie. Eén van mijn favoriete schaatsbanen is de Schaatsbaan Rotterdam. Je hebt er niet alleen een ‘gewone’ schaatsbaan en een funbaan, maar ook een curlingbaan waar ze clinics geven (wel op tijd reserveren!). En tussen het schaatsen door kan je lekker neerploffen op het gezellige winterplein voor een kop snert of een broodje worst. Heerlijk knus en kneuterig.

8. Phantasialand Wintertraum

Van 19 november t/m 29 januari is attractiepark Phantasialand in Keulen helemaal in winterse sferen. Compleet met duizenden fonkelende lichtjes, wintershows en natuurlijk een ijsbaan. Ik ben zelf niet zo’n pretpark kenner, maar ik heb me laten vertellen dat dit nog leuker is dan de Winter Efteling. Het is misschien een stukje verder rijden, maar dan heb je ook wat.

9. Oesters rapen

Als je op zoek bent naar een leuk uitje én lekker wil uitpakken met het kerstdiner, dan heb ik een leuke tip voor je. Ga oesters rapen! Op verschillende plekken in Nederland kan dit gratis en voor niks. Het enige wat je nodig hebt, zijn een hamer en een schroevendraaier. Laad je koelbox vol en je bent ready om de show te stelen tijdens het kerstdiner.

10. Kerstmarkt

Dit rijtje is natuurlijk niet compleet zonder de good old kerstmarkt. Voor een échte kerstmarkt moet je eigenlijk naar Duitsland, bijvoorbeeld in Düsseldorf of in Keulen. Maar vind je dat een beetje te veel gedoe? De kerstmarkten in de Valkenburgse grotten en in Maastricht zijn echt aanraders, en ook de Christmas Fair op Kasteel de Haar is een hele leuke. Lekker rondstruinen langs de kraampjes, schaatsen en nippen aan de glühwein: meer kerstgevoel ga je niet krijgen.

Meer leuke tips voor de kerstvakantie?

Wil je meer leuke tips voor uitjes, activiteiten en (food)hotspots? Volg me dan op Instagram. Hier deel ik elke week een nieuwe tip. Want het leven is te kort om op de bank te hangen!