Menu
In de natuur

Strandjutten: een leuk én nuttig uitje

Wonen in het Westland heeft één heel groot voordeel: we zitten vlakbij de kust. Binnen 5 minuutjes fietsen we erheen. En daar zijn we maar wat blij mee, want het strand is echt onze happy place! René en ik vinden het allebei heerlijk om er even naartoe te fietsen. Dat doen we dan ook regelmatig. Op een warme zomeravond rijden we erheen om te barbecueën of voor een potje beach tennis. Maar ook als het kouder wordt, zijn we regelmatig op het strand te vinden. ‘Even uitwaaien’, zeggen we dan. Zo ook vanochtend. Toen ik zag dat het zonnetje scheen, hebben we onze dikke jas en laarzen aangetrokken en zijn we op de fiets gesprongen. Er was namelijk iets wat al langere tijd op mijn to-do list stond: strandjutten!

Wat is strandjutten?

Sinds ongeveer een jaar staat er bij de strandopgang van ‘ons’ strand een bord: “Aan de wandel? Ga strandjutten!”. Dit is een initiatief vanuit Grondjutters. Het idee is simpel: raap tijdens je strandwandeling de troep op die je tegenkomt en help zo om het strand een stukje schoner te maken.

Strandjutten informatiebord

Waar kun je strandjutten?

Strandjutten kun je natuurlijk op ieder strand doen en daar heb je in principe niets voor nodig. Maar om het een stukje leuker en makkelijker te maken, kun je bij verschillende strandtenten een zogenaamde ‘jut tas’ lenen. Hierin kun je de troep verzamelen die je onderweg tegenkomt. En geloof me: er ligt véél troep op het strand. Zo’n tas is dus best handig, want buiten het strandseizoen om zijn de vuilnisbakken op het strand dun bezaaid en voor je het weet heb je je handen vol.

Inmiddels zijn er in Nederland 70 strandtenten aangesloten bij dit initiatief. Bij sommige tenten kun je buiten zelf een jut tas pakken, maar het kan ook zijn dat je even naar binnen moet om een tas te halen. Wij haalden onze tas bij Beachclub Breez in ‘s-Gravenzande.

Helemaal corona-proof

We waren rond 11:00 uur op het strand. Normaal gesproken is het met dit soort weer (lees: fris, veel wind en dreigende luchten) vrij rustig, maar vandaag stond de wind gunstig en waren er veel kite surfers. Alleen maar leuk, want al die gekleurde vliegers in de lucht zien er altijd zo vrolijk uit! En gelukkig is het strand groot, zodat je voldoende afstand van elkaar kunt houden. Helemaal corona proof, dus.


Zoals ik hierboven al schreef, ligt er onwijs veel troep op het strand, voornamelijk plastic. Onwijs zonde en ook nog eens heel slecht voor de natuur. Even om je een beeld te geven: wij zijn ongeveer een uur aan het strandjutten geweest en we hadden een tas vol. Ik heb het niet gewogen, maar ik denk dat het bij elkaar bijna 5 kilo aan troep was. Bizar, toch?! Ik schrok er eerlijk gezegd wel een beetje van…

Je volle tas is een drankje waard

Ben je klaar met strandjutten, dan lever je je volle jut tas weer in bij een van de deelnemende strandtenten. Zij zorgen dat het afval netjes opgeruimd en verwerkt wordt en maken de tas schoon voor de volgende wandelaar. Een volle jut tas is bij de meeste strandtenten trouwens goed voor een gratis kopje koffie of thee, fris of een ijsje. Leuk!

Wij gaan zeker vaker strandjutten. We zijn toch al vaak op het strand te vinden en dan is het wat mij betreft een kleine moeite om even je handen uit de mouwen te steken. Kleine moeite, groot plezier. En wie weet vind je wel iets heel bijzonders tussen al dat plastic 😉

En er is nog zo veel meer te doen op het strand

Wist je dat er, naast strandjutten, nog veel meer leuke dingen te doen zijn langs de Nederlandse kust? Daarom schreef ik een blog met de leukste uitjes op het strand. Enjoy!

Meer leuke tips?

Wil je meer leuke tips voor uitjes, activiteiten en (food)hotspots? Volg me dan op Instagram. Hier deel ik elke week een nieuwe tip. Want het leven is te kort om op de bank te hangen!

3 Reacties

Laat jouw reactie achter