Menu

De 11 leukste lichtfestivals in Nederland

Lichtfestivals: een super leuk uitje nu de dagen korter worden! Tot een paar jaar geleden moest je er speciaal voor naar Amsterdam afreizen, maar inmiddels vind je ze door het hele land. Fijn! Ik maakte een lijstje met de 11 leukste lichtfestivals die in 2023 georganiseerd worden.

1. De Grote Schijn – Rotterdam

Een soort sprookjesbos voor volwassenen, dat is hoe ik De Grote Schijn zou omschrijven. Tijdens deze twee kilometer lange, bijzondere herfstwandeling komt het bos tot leven. Fluisterende bomen, fascinerende lichtprojecties en betoverende klanken: het is echt een ervaring. Uitgewandeld? Dan kun je op het gezellige horecaplein nog even neerploffen bij het haardvuur om marshmallows te roosteren.

📍: het Kralingse Bos in Rotterdam
🗓️: 12 t/m 29 oktober 2023
🎟️: tickets koop je hier

2. ALLUMINOUS – Almere

ALLUMINOUS is een magische lichtkunstroute langs 8 kunstwerken, waarbij kunst en theater samenkomen. De 5 kilometer lange route kun je elke dag tussen 19.00 en 23.00 uur te voet, met de fiets én met de boot maken. Er is onderweg niet alleen van alles te zien, maar ook genoeg te doen. Zo krijg je in het Circuloco paviljoen een inkijkje in de geschiedenis van licht en kun je in de M. Playground jezelf omtoveren tot een lichtkunstwerk.

📍: Almere, verspreid door de binnenstad
🗓️: 20 t/m 29 oktober 2023
🎟️: ALLUMINOUS is gratis te bezoeken, bekijk hier de route (let op: voor de boot moet je wel een kaartje kopen, dat doe je ter plekke)

3. Lichtfestival Lumen – Utrecht

Zodra het donker wordt, werpen de negen kunstwerken van Lumen een bijzonder licht op de gebouwen in de Utrechtse binnenstad. Sommige lichtkunstwerken spelen met een bekend gebouw. Andere nemen je mee naar een verrassende plek waar je anders niet zo snel zou komen, of die je overdag misschien helemaal niet zou opvallen. Een leuke route die je op eigen houtje kunt lopen of fietsen, maar je kunt ook een tour boeken.

📍: Utrecht, verspreid door de binnenstad
🗓️: 21 oktober 2023 t/m 30 maart 2024
🎟️: Lumen is gratis te bezoeken, bekijk hier de route

4. Helder Licht – Den Helder

Dit najaar worden de straten van Den Helder en Willemsoord drie weken lang in de spotlight gezet door dertien unieke lichtkunstwerken. Speciaal voor Den Helder ontworpen en helemaal in maritiem thema, dus een perfecte match met deze havenstad. Helder Licht is dagelijks te bewonderen van 19.00 tot 23.00 uur.

📍: Den Helder, een route van de binnenstad naar de scheepswerf
🗓️: 27 oktober t/m 12 november 2023
🎟️: Helder Licht is gratis te bezoeken, bekijk hier de route

5. SPARK – Leeuwarden

Na steden als Melbourne, Bilbao en Londen, is lichtkunstwerk SPARK in november te gast in Leeuwarden. Drie avonden lang wordt de lucht boven het Oldehoofsterkerkhof van 19.00 tot 22.30 uur bezaaid met duizenden fonkelende, schitterende lichtjes. Alsof er een stukje magie over de stad uitgestrooid wordt.

📍: op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden
🗓️: 2, 3 en 4 november 2023
🎟️: SPARK is gratis te bezoeken

6. Lichtfestival GLOW – Eindhoven

Eindhoven is dé lichtstad, dus een lichtfestival kan hier natuurlijk niet ontbreken. En wat voor een, want met met zo’n 30 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland is het de grootste in Nederland. Het thema van dit jaar is ‘The Beat’. De uitleg erbij op de website vind ik een beetje vaag, maar als ik de beelden van vorige jaren bekijk, dan kan ik niet anders dan voorspellen dat het vast weer geweldig mooi en indrukwekkend gaat worden!

📍: Eindhoven, verspreid door de binnenstad
🗓️: 11 t/m 18 november 2023
🎟️: GLOW is gratis te bezoeken, bekijk hier de route

7. Fjoertoer – Egmond aan Zee

Als je uit de omgeving van Egmond aan Zee komt, dan ken je ‘m vast en zeker: de Fjoertoer. Deze wandelroute wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd, met ook dit jaar weer allerlei sprookjesachtige lichtkunstwerken en verrassende acts langs de route met vuur, geluid en licht. Meedoen kan in vier afstanden: 6, 12, 16 en 20 kilometer.

📍: Egmond aan Zee
🗓️: 24 en 25 november 2023
🎟️: de tickets zijn inmiddels uitverkocht, maar via deze pagina kun je misschien nog een startbewijs bemachtigen

8. Licht op Drachten – Drachten

Licht op Drachten is een gloednieuw lichtfestival. Deze eerste editie zet de verschillende pleinen, gevels, bruggen en verborgen plekken van Drachten op een betoverende manier in de spotlight. Tien dagen lang van 17:00 tot 22:00 uur te bewonderen!

📍: in en rond het centrum van Drachten
🗓️: 24 november t/m 3 december 2023
🎟️: Licht op Drachten is gratis te bezoeken, hier vind je meer informatie

9. Amsterdam Light Festival – Amsterdam

Amsterdam Light Festival is misschien wel het bekendste lichtfestival van Nederland. Niet zo gek, want het wordt dit jaar alweer voor de twaalfde keer georganiseerd. Tijdens deze editie verlichten meer dan twintig lichtkunstwerken van internationale kunstenaars de grachten van Amsterdam. Het thema: het effect van technologie en kunstmatige intelligentie op het dagelijks leven. Je kunt de kunstwerken bekijken tijdens een wandeling door de stad, of je stapt aan boord van een van de rondvaartboten.

📍: Amsterdam, verspreid door de binnenstad
🗓️: 30 november 2023 t/m 21 januari 2024
🎟️: tickets koop je hier

10. De Lumineuze Nachten – Utrecht

In december worden de tuinen van Kasteel De Haar helemaal omgetoverd in sprookjessfeer voor De Lumineuze Nachten. Lindert, de oudste boom van het park, neemt je mee op een betoverend avontuur langs indrukwekkende projecties en lichtinstallaties. Heel leuk met kinderen, maar ook zeker de moeite waard zonder kinderen!

📍: Kasteel De Haar in Utrecht
🗓️: 7 december 2023 t/m 7 januari 2024
🎟️: tickets koop je hier

11. Scheveningen Light Walk – Scheveningen

In december is het weer zo ver: de Scheveningen Light Walk. Wandel in een tocht van 7,5, 12 of 18 kilometer door het magisch verlichte Scheveningen, met onderweg ook leuke acts, entertainment, warme chocolademelk en een oliebol. Met als kers op de taart de finish tussen de vele lichtjes van de boulevard.

📍: een route door Scheveningen, de finish is op de boulevard
🗓️: zaterdag 9 december 2023
🎟️: voor dit evenement moet je je inschrijven, dat kan hier

Meer tips?

Wil je meer leuke tips voor uitjes en (food)hotspots? Volg me dan op Instagram. Hier deel ik elke week een nieuwe tip. Want het leven is te kort om op de bank te hangen!