Menu
In de natuur

De leukste uitjes in de Bollenstreek

Yes, het is eindelijk zo ver: de Bollenstreek komt weer in bloei! Dat zorgt niet alleen voor vrolijke plaatjes, maar ook voor leuke dagjes weg. Er is namelijk van alles te beleven in de Bollenstreek. Ik maakte een lijstje met de leukste uitjes.

Wanneer staat de Bollenstreek in bloei?

Elk jaar verandert de Bollenstreek rond half maart in één grote bloemenzee. Een prachtig gezicht, maar je moet er wel snel bij zijn. Dit duurt namelijk maar een paar weken. Het begint met de narcissen, daarna volgen de narcissen en als laatste komen ook de tulpen in bloei. Een precieze datum kan je daar van tevoren niet aan hangen, want dit is helemaal afhankelijk van het weer. Wil je precies weten wanneer de bloemenvelden in bloei staan? Ga dan naar de website van de Bollenstreek, hier geven ze de meest precieze bloei updates.

Waarschuwing: wees voorzichtig

Voordat ik mijn tips voor de Bollenstreek deel, eerst even een waarschuwing: wees voorzichtig. Als je de ‘privévelden’ in gaat, blijf dan altijd netjes op de paden en stamp niet dwars door de bloemen heen. Je vergeet het in je enthousiasme snel, maar mensen verdienen hier hun boterham mee!

1. De Keukenhof

Oké, dan nu door naar de uitjes. Ik begin natuurlijk met de ‘good old’ Keukenhof – misschien wel het meest Hollandse uitje wat er is. En het meest toeristische, maar dat maakt het niet minder leuk. In de Keukenhof kan je niet alleen heerlijk rondwandelen tussen de bloeiende velden, je kan er ook een fluisterboot of fiets huren. Voor kids is er een speeltuin en dierenweide, plus een speciale speurtocht door het park. Zorg wel dat je van tevoren even online je tickets scoort, want met name in het weekend kan het er extreem druk zijn.

2. Autoroute door de bollenstreek

Online zijn er allerlei autoroutes door de bollenstreek te vinden, zoals bijvoorbeeld deze van de ANWB. Wil je meer dan alleen een route rijden? Dan is de bollenstreek adventure route van Puzzeluitje misschien wel wat voor jou. Dat is een autoroute met allerlei escaperoom-achtige elementen, waarbij je op een super leuke manier de mooiste plekjes van de streek ontdekt.

3. Touren met de tuktuk, scooter, solex of e-chopper

Niks mis met de auto natuurlijk, maar je kan je tour door de Bollenstreek nóg leuker maken. Hoe? Huur een tuktuk, scooter, solex of e-chopper! Dat kan bijvoorbeeld bij Have Fun Events. Wat zo leuk is aan deze manier van touren, is dat je veel makkelijker even kan stoppen dan met de auto. Zie je een mooi plekje? Gooi je stuur om en hup, uitstappen maar. En nog een fijne extra: je ruikt die heerlijke bloemengeur veel beter. Genieten!

4. Zelf plukken

In de privévelden is het natuurlijk absoluut niet toegestaan om de bloemen te plukken. Waar dat wél mag, is bij De Tulperij. Dat kan in combinatie met een excursie, maar je kan ook gewoon alleen langskomen om te plukken. Het werkt heel simpel. In de kas vraag je om een emmer bij een van de medewerkers. Zij laten je zien welke tulpen klaar zijn om geplukt te worden en daarna kan je aan de slag. Hoeveel je plukt, is aan jou, want je rekent af per tulp. Uitgeplukt? Dan maken ze er een mooi boeket van voor je – of je neemt ze gewoon zo mee.

5. Bollenstreek musea

Ik heb ook twee leuke museumtips voor je. Nummer 1 is The Tulip Barn, hét openlucht Instagram museum van de Bollenstreek. In de velden hebben ze allerlei leuke attributen neergezet en leuke hoekjes gemaakt, zodat je de leukste plaatjes kan schieten. Een piano, een badkuip, een fiets: je kan het zo gek niet verzinnen, of het staat er. En dat is niet het enige, want ze organiseren ook allerlei leuke activiteiten, zoals een workshop bloemenarmbandjes maken of een yogales tussen de tulpen.

Een ander leuk museum in de Bollenstreek is Tulip Experience Amsterdam. Als je meer wilt leren over de tulpenteelt, dan moet je hier echt heen. In het museum zie je precies hoe dit in z’n werk gaat, van het planten tot het uiteindelijke verzenden van de tulpenbollen. Ook is er een kunsthoek en een indoor pluktuin, waar je na de rondleiding zelf een bos tulpen mag plukken. Erg leuk en leerzaam!

6. Het bloemencorso

Ik sluit af met hét jaarlijkse hoogtepunt in de Bollenstreek: het bloemencorso. Tijdens dit lentefeest legt een stoet van bonte, met bloemen versierde praalwagens een tocht van 42 kilometer af. Een prachtig plaatje waar je echt een keer bij wilt zijn. Elk jaar komen er ruim 1 miljoen mensen op af, dus zorg dat je er op tijd bij bent. Zo kan je een mooi plekje langs de route bemachtigen.

Geen reacties

    Laat jouw reactie achter