Menu

Geocaching: schatzoeken voor volwassenen

‘Weet je wat ook leuk is voor je blog? Geocaching!’, zei een van mijn vriendinnen laatst. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar toen ze uitlegde wat het inhield, was ik gelijk enthousiast en zocht ik uit hoe het werkt. Geocaching is een soort spoorzoekertje voor volwassenen. Met behulp van een GPS-tracker of een speciale geocaching app ga je op zoek naar verborgen ‘schatten’ in je omgeving. Klinkt leuk, toch? Ik wilde het weleens proberen, dus gingen we afgelopen week samen op onderzoek uit.

Wat is geocaching?

Geocaching is dus een soort schatzoeken naar ‘geocaches’ die door mede-speurders over de hele wereld verstopt zijn. Er zijn allerlei losse geocaches te vinden, maar er zijn ook een soort routes. Daarbij ga je op zoek naar een x-aantal caches die je uiteindelijk leiden naar een einddoel. Waarschijnlijk valt er nog veel meer over te vertellen en zijn er allerlei andere mogelijkheden, maar wij zijn echte beginners. Check daarom vooral deze website als je meer wilt weten over geocaching.

Hoe werkt geocaching?

Zoals ik al schreef, kun je geocaching doen met een GPS-tracker of met een geocaching app. Wij hebben zelf de app Geocaching gebruikt. Voor zo ver ik online heb gelezen, is dit de grootste en bekendste app, waarmee je wereldwijd de meeste geocaches kunt vinden. Via de kaart in de app kun je zien waar er in jouw omgeving geocaches verstopt liggen. Met de app kun je hier vervolgens naartoe navigeren. Ben je op de juiste plek aangekomen, dan begint het zoeken naar de schat. Want het is niet zo dat je op de plaats van bestemming gelijk de geocache vindt. Hier moet je soms best even naar zoeken. Dit was de eerste die wij vonden:

Zo’n geocache kan trouwens van alles zijn. En kokertje met een klein logboekje waarin je je naam kunt opschrijven, of soms een grotere doos waarin iets zit wat je mee kunt nemen. Bijvoorbeeld een klein cadeautje. De regel daarbij is: haal je er iets uit, stop dan ook iets terug voor de volgende. Wij hebben zelf alleen maar geocaches met logboeken gevonden, maar dat maakte het wat mij betreft niet minder leuk.

Wat heb je nodig?

Voordat we op pad gingen, heb ik even opgezocht wat je allemaal nodig hebt voor geocaching. Online vond ik hele waslijsten aan spullen (een zaklamp, batterijen, een EHBO-kit). Maar dat leek me een beetje overdreven in ons geval. We waren niet van plan om tot ’s avonds laat door het bos te banjeren. Dus uiteindelijk heb ik een rugzakje ingepakt met een flesje water, wat broodjes voor onderweg en een pen.

Achteraf gezien had het ook wel handig geweest om iets van een pincet of een tangetje mee te nemen. Soms is het namelijk echt even pielen om het logboek uit de cache te halen. Dus tip van flip: neem een pincet mee voor de zekerheid. En o ja, trek oude schoenen aan, want soms moet je even klimmen of door een drassig grasveldje heen. Zorg verder dat je telefoon goed opgeladen is en dat je de Geocaching app hebt geïnstalleerd en je kunt op pad.

Geocaching app

Nog even terug naar de geocaching app: deze is in principe gratis te downloaden en te gebruiken. De mogelijkheden zijn dan wel beperkt. Zo kun je met de gratis versie bijvoorbeeld niet alle geocaches in jouw omgeving zien. Met name de moeilijkere caches worden niet getoond. Wil je dus meer uitdaging, dan kun je kiezen voor een premium abonnement. Dit kost €5,99 per maand. De app heeft trouwens nog veel meer mogelijkheden. Zo kun je ook met andere geocachers in contact komen, berichtjes plaatsen bij de geocaches die je gevonden hebt en je favoriete locaties opslaan.

Het logboek invullen

Voor herhaling vatbaar?

Zeker weten! Je bent lekker buiten in de frisse lucht en het brengt je naar plekken die je nog niet kent. Wij zijn op zoek gegaan naar caches bij ons in de buurt, maar er liggen dus schatten verstopt over de hele wereld. En daarom kun je altijd en overal geocachen. Hoe leuk is het om op die manier nieuwe plekjes te ontdekken? Wij gaan het zeker nog eens doen bij ons in de buurt. Maar wie weet ook wel een keer tijdens een stedentripje. Je weet nooit wat je vindt…

Meer leuke tips?

Wil je meer leuke tips voor uitjes, activiteiten en (food)hotspots? Volg me dan op Instagram. Hier deel ik elke week een nieuwe tip. Want het leven is te kort om op de bank te hangen!

4 Comments

  • […] in die sleur blijven hangen. Zo gezegd, zo gedaan. En zo ontdekten we dus allerlei nieuwe dingen. Geocachen, squashen, een wijnproeverij, strandjutten: allemaal dingen die we allebei nog nooit hadden gedaan […]

    Reply
  • […] Misschien ken je het al lang, maar ik ontdekte het pas vorig jaar voor het eerst: geocachen. Dat is een soort schatzoeken voor volwassenen waarbij je met behulp van GPS op zoek gaat naar zogenaamde ‘caches’. Die liggen verstopt over de hele wereld, dus je kunt geocachen waar en wanneer je maar wilt. Zelf op pad? Ik schreef een blog over hoe het precies werkt en wat je nodig hebt. […]

    Reply
  • […] de wandeling met je hond eens met geocachen! Dat is een soort ‘schatzoeken’ waarbij je met behulp van GPS op zoek gaat naar caches. […]

    Reply
  • […] Wie weet was diegene aan het Google Mapsen, maar het zou ook zomaar kunnen dat ‘ie aan het geocachen was! Dat is een soort schatzoeken voor volwassenen waarbij je met behulp van je een app op je […]

    Reply

Leave a Reply