Menu
Eten & drinken / In de natuur / Lekker sportief

10 gratis uitjes voor als je even krap zit

We hebben het allemaal weleens: de bodem van je bankrekening is eerder in zicht dan het einde van de maand. Tja, kan natuurlijk gebeuren, maar het is wel balen, want dat betekent de rest van de maand thuiszitten… Toch? Nou, dat hoeft dus helemaal niet, want ik heb een lijstje met 10 leuke gratis uitjes voor je gemaakt. Zo hoef je je niet te vervelen als je een keertje krap bij kas zit.

Oesters rapen

Ik begin met één van mijn favoriete gratis uitjes: oesters rapen. Nooit geweten, maar rondom de Oosterschelde zijn er heel veel plekken waar je deze lekkernijen gratis en voor niks mag meenemen. En dat is ook nog eens onwijs leuk om te doen. Haal je gereedschapskist uit de schuur, trek je kaplaarzen aan en gaan met die banaan! Ik schreef er al eens een blog over, daarin lees je precies hoe en wat. En laat het budget het toe? Neem dan een lekkere fles witte wijn mee en maak op het strand gelijk een paar oesters open. Hoe verser, hoe lekkerder!

Strandjutten

Oesters rapen is niet het enige gratis uitje op het strand, je kunt er namelijk ook strandjutten. Het idee is heel simpel. Langs de Nederlandse kust kun je bij verschillende strandtenten een zogenaamde jut tas halen. Daarin verzamel je tijdens je strandwandeling zo veel mogelijk afval dat je tegenkomt. Is je tas vol? Dan ga je terug naar de strandtent en lever je de tas in voor een drankje, ijsje of iets lekkers. Leuk om te doen, goed voor de natuur en ook gewoon hartstikke gezellig om samen te doen.

Geocachen

Je hebt misschien weleens iemand zoekend zien rondstruinen met een telefoon in z’n hand. Wie weet was diegene aan het Google Mapsen, maar het zou ook zomaar kunnen dat ‘ie aan het geocachen was! Dat is een soort schatzoeken voor volwassenen waarbij je met behulp van je een app op je smartphone of een GPS-tracker op zoek gaat naar caches. De ene keer zijn ze makkelijk te vinden, maar soms is het ook even flink zoeken voordat je ‘m te pakken hebt. Extra leuk als je ‘m dan te pakken hebt!

Street art tour

Houden jullie van kunst? Doe dan eens een street art tour. In veel grote steden in Nederland (maar ook in het buitenland) zijn er prachtige kunstwerken te vinden die je gratis en voor niks kan bekijken. Tijdens een wandeling door zo’n stad kom je er ongetwijfeld een of meerdere tegen, maar wil je alles spotten? Google dan eens op ‘street art tour + de stad waar je bent’ en waarschijnlijk bestaat er wel een uitgestippelde tour. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze tour in Den Haag, deze in Eindhoven, of deze in Rotterdam.

Gratis uitjes: street art tour

Freedom Trail

In Arnhem heb je natuurlijk het Openluchtmuseum, maar wist je dat de binnenstad van Arnhem eigenlijk ook één groot openluchtmuseum is? Je vindt er namelijk allerlei gebouwen, gedenkstenen en andere dingen die een rol speelden in de Slag om Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vind je dit interessant? Dan is de Freedom Trail echt een gratis uitje voor jou. Dat is een wandelroute van 8 kilometer waarbij je langs 35 van dit soort punten komt. In een speciaal (online) boekje vind je bij elke locatie oude foto’s en achtergrondinformatie. Heel leerzaam en indrukwekkend!

Nationaal park

Wist je dat er in Nederland 21 nationale parken zijn? En de meeste kun je gratis bezoeken, dus dat betekent flink wat leuke gratis uitjes! Je kunt er namelijk prachtig wandelen, fietsen, wilde dieren spotten, relaxen en natuurlijk picknicken. Genoeg te doen en te zien. Wij waren laatst op De Hoge Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug en hebben daar een van de vaste wandelroutes gelopen. Klinkt misschien een beetje suf, maar het is heerlijk!

Bloesemtocht

Nog een leuke tips voor de wandelaars onder ons: loop samen een bloesemtocht. In de Betuwe (maar ook op andere plekken in Nederland) wordt onwijs veel fruit geteeld, wat zorgt voor enorme velden vol met prachtige bloesembomen. Echt een plaatje om te zien! De velden staan grofweg in april en mei in bloei, maar ook in de zomer en het najaar is dit gebied de moeite waard om te bezoeken, want dan wordt er geoogst. Op zoek naar een mooie route? Check dan de website van de ANWB eens, zij hebben er een paar voor je uitgestippeld.

Autoroute

Ook een leuke in de categorie ‘gratis uitjes’: rijd samen een autoroute. Zo reden wij de bollenstreekroute. Dat is een autoroute in de omgeving van Lisse waarbij je niet alleen langs allemaal mooie bloemenvelden komt, maar ook andere leuke plekken tegenkomt, zoals de boulevard van Noordwijk. Een mooie route, vooral leuk om te doen bij lekker weer zodat je onderweg een paar keer kan uitstappen voor een foto of iets lekkers! Let op: de bollenvelden staan ongeveer van eind maart tot begin mei in bloei. Niet het seizoen? Check dan – komt ‘ie weer – de website van de ANWB voor andere mooie autoroutes.

Westfield Mall

Ben je weleens in Westfield Mall of The Netherlands geweest? Dit is het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland met meer dan 200 winkels. Als je er rondloopt, heb je echt even het gevoel dat je in een Amerikaanse mall bent. En het mooiste van alles: parkeren is gratis. Je kan hier dus heerlijk urenlang rondslenteren. Al zul je het misschien wel bij window shoppen moeten houden, maar dat mag de pret niet drukken 😉

Open Monumentendag

Ik sluit het lijstje af met Open Monumentendag. Elk jaar openen duizenden monumenten in Nederland 1 weekend gratis hun deuren voor iedereen die een kijkje wil nemen. En daar zitten echt hele gave plekken tussen. Wacht dacht je bijvoorbeeld van een oude gevangenis, voormalig Poppodium Tivoli, of het Olympisch stadion? Bijzondere panden waar je normaal gesproken niet zomaar in komt – en zeker niet gratis. Zet ‘m dus alvast in je agenda. Op deze website lees je wanneer de volgende Open Monumentendag gepland staat en welke monumenten er allemaal open zijn.

Meer tips voor gratis uitjes? Kom maar door!

Zo zie je maar: er zijn gratis uitjes in overvloed! Dus ook als je je bankrekening al leeg hebt geplunderd, hoef je je niet te vervelen en heb je geen excuus om het hele weekend op de bank te hangen.

Heb jij nog tips voor gratis uitjes? Laat het weten via de comments, tips zijn altijd welkom!

Geen reacties

    Laat jouw reactie achter