Menu

Weekendje champagne streek: mijn tips

Al maanden stond het in mijn agenda: een verrassingsweekend. Het enige wat ik wist, was dat ik op vrijdagochtend klaar moest staan voor een weekendje weg – de rest had René geregeld. Onwijs leuk natuurlijk! Maar het werd nóg leuker, want… We gingen dus een weekendje naar de champagne streek! De geweldige omgeving en de heerlijkste champagnes: het was in 1 woord geweldig. Lees verder, dan vertel ik je er alles over.

Waar ligt de champagne streek?

Een weekendje naar de champagne streek klinkt misschien niet als iets wat je zomaar even doet. Maar niks is minder waar. Want wist je dat de champagne streek vanaf Rotterdam maar een kleine 5 uurtjes rijden is? Het ligt in het noorden van Frankrijk, vlakbij de Franse Ardennen. Een (lang) weekend op en neer is dus prima te doen.

Wat te doen in de champagne streek

Ondanks dat de champagne streek niet enorm groot is, is er van alles te zien, doen en beleven. Genoeg om je een (lang) weekend te vermaken! Dit mag je wat mij betreft echt niet missen:

1. Lekker rondtouren

De champagne streek is ontzettend mooi, zeker als je in augustus of september gaat, want dan zijn de druiven nog niet geplukt. Rijd dus lekker rond door de omgeving van Épernay en geniet van de prachtige uitzichten. Dat kan natuurlijk met de auto, maar je kunt er ook voor kiezen om fietsen te huren. Dat kan bijvoorbeeld bij de VVV in Épernay. Wij hebben zelf de auto gepakt, maar mocht je een fiets huren, dan denk ik dat het wel slim is om een elektrische te nemen, want het is best heuvelachtig.

2. Champagne proeven

Duhhh, daar kom je natuurlijk voor! Wat zo leuk is in de champagne streek, is dat je letterlijk overal champagne kan proeven. Bij de grote wijnhuizen in Épernay en Reims, maar ook bij de wijnboeren die je onderweg tegenkomt in dorpjes als Hautvillers, Pierry en Aÿ. Vooraf een afspraak maken is niet nodig – je klopt gewoon aan en vraagt of je mag proeven. In de meeste gevallen kan dat gewoon. En zo niet, dan hoor je het vanzelf wel.

Bij veel wijnboeren is het proeven trouwens gratis. De ongeschreven regel is dan wel dat je iets koopt. Zou ik ook zeker doen, want je betaalt hier véél minder dan in de winkel. Dus hoppa, volladen die achterbak (of fietstas, haha).

3. Een champagne tour

Als je een weekend naar de champagne streek gaat, dan kan een champagne tour echt niet ontbreken op je to-do list. Bij bijna elk champagnehuis bieden ze wel een tour aan. Je krijgt dan een rondleiding van een gids die je alles vertelt over het productieproces van champagne. Ook krijg je een kijkje in de kilometers lange wijnkelders en uiteraard wordt er ook geproefd. Heel erg leuk om te doen! Aanraders zijn de tours van Mercier (commercieel en groot wijnhuis, maar erg leuk opgezet) en van Vollereaux (kleiner wijnhuis, persoonlijkere tour). Voor welke tour je ook kiest: boek ‘m wel (ruim!) van tevoren. In het hoogseizoen is het behoorlijk druk in de champagne streek en zijn dit soort tours vaak snel volgeboekt!

4. Avenue de Champagne

In Épernay heb je de Avenue de Champagne, een laan van 1,6 kilometer dwars door het dorp met aan beide kanten alleen maar champagnehuizen. Heel leuk om hier even rond te wandelen – of zeg maar gerust flaneren. Je kijkt je ogen uit met al die chique gebouwen, gigantische hekken en andere pracht en praal! Dorst gekregen van al dat gewandel? Dan strijk je gewoon even ergens neer voor een glaasje bubbels. Tja, je bent in de champagne streek of je bent het niet 😉

5. Luchtballon

Als je Épernay in komt rijden, dan kan je ‘m niet missen: een grote, lichtblauwe luchtballon aan het begin van de Avenue de Champagne. En hier kan je dus in! Hij zit vast, dus je maakt geen rondje, maar je gaat wel 150 meter de lucht in. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de champagne streek. Let op: je moet een ticket hebben om erin te kunnen. Ook hier geldt weer: koop je tickets (ruim) van tevoren.

6. Een bezoekje aan Reims

Reims is de grootste stad van de champagne streek. Stiekem vond ik Épernay leuker, maar op de heen- en terugweg rijd je langs Reims, dus ik zou er zeker even stoppen. Slenter lekker rond, neem een kijkje in de kathedraal, ga proeven bij een van de vele champagnehuizen en ga ergens lekker uitgebreid lunchen (wij waren bij Excelsior, aanrader!). Houd er rekening mee dat op zondag heel veel kleine champagnehuizen en winkels gesloten zijn, dus dan is het er een beetje uitgestorven.

Overnachten in de champagne streek

Als je op zoek bent naar een plek om te overnachten in de champagne streek, dan zijn er verschillende opties. Je kan slapen in een hotel, in een Airbnb of bij een wijnhuis. Het heeft alledrie zo z’n voor- en nadelen. Zo is slapen bij een wijnhuis enorm knus en gezellig, maar vaak zit je dan wel een beetje afgelegen en niet in de buurt van restaurants (waardoor je ’s avonds nog de auto moet pakken). En bij een Airbnb is niet altijd parkeergelegenheid, wat je bij een hotel meestal wel hebt. Dus zoals ik al zei: het heeft alledrie z’n voor- en nadelen. Houd daar dus rekening mee.

Wij sliepen zelf in een hele leuke Airbnb in Épernay en als ik nog een keer ga, dan zou ik daar weer voor kiezen. Ik vond Épernay een sfeervol stadje met leuke restaurants, omgeven door gezellige dorpjes en de omgeving is prachtig. In mijn ogen gezelliger dan Reims. Maar ook dat is natuurlijk weer persoonlijk.

Meer leuke tips?

Wil je meer leuke tips voor uitjes, activiteiten en (food)hotspots? Volg me dan op Instagram. Hier deel ik elke week een nieuwe tip. Want het leven is te kort om op de bank te hangen!