Menu
Eten & drinken

Zelf ravioli maken

René en ik zijn allebei gek op lekker eten. Italiaans eten staat met stip op nummer 1. Toen we vorig jaar op vakantie in Italië waren, boekte ik daarom een kookworkshop. Van een echte Italiaanse kok leerden we om zelf verschillende soorten pasta te maken. Het leukste om te maken vonden wij toch wel ravioli. Dat zijn een soort ‘kussentjes’ van deeg met een lekkere vulling. En zelf ravioli maken is gelukkig helemaal niet zo moeilijk als het lijkt.

Zelf ravioli maken = teamwork!

Wat zo leuk is aan zelf ravioli maken, is dat het echt teamwork is. René kneedt het deeg (zijn spierballen zijn iets groter dan die van mij), ik doe het gepriegel met de vulling en samen steken we de ravioli’s uit. Een leuk klusje waar je wel even de tijd voor moet nemen, want je bent zo 1,5 tot 2 uur bezig. Wijntje erbij, een leuke playlist aan en kokkerellen maar!

Tijdens de workshop in Italië maakten we traditionele ravioli met spinazie en ricotta en salieboter. Een hele lekkere combi die volgens mij de meeste mensen wel lusten. Bij ons is het in elk geval een grote favoriet. Maar houd je niet zo van spinazie, of wil je eens afwisselen, dan kun je natuurlijk ook voor een andere vulling kiezen. Denk bijvoorbeeld aan pompoen met geitenkaas, champignons met walnoot en parmezaanse kaas, of ricotta met citroen. Ook dat is zo leuk aan zelf ravioli maken: je kunt er alles in stoppen wat jij lekker vindt en experimenteren met nieuwe combinaties. Zo is het elke keer een beetje anders.

Dit heb je nodig

Oké, genoeg gekletst, het is tijd voor het echte werk! Dit heb je nodig om ravioli te maken voor ongeveer 4 personen (of minder als jullie grote eters zijn):

Voor het pastadeeg:
– 200 gram tipo 00 bloem
– 40 gram semolina
– 6 grote eieren
– 1 eetlepel olijfolie (het liefst extra virgine, dat is het lekkerst)
– 2 eetlepels koud water
– Een flinke snuf zout

Voor de vulling:
– 100 gram verse bladspinazie
– 200 gram ricotta
– 2 teentjes knoflook
– Peper en zout

Voor de salieboter:
– 100 gram roomboter
– Verse salie

Zorg ook dat je een goede deegroller hebt. Verder zijn een deegschraper en uitsteekvormpjes handig, maar dit heb je niet per sé nodig.

Het recept

Nou, daar gaan we! Doe de tipo 00-bloem, de semolina en het zout in een kom en meng het goed door elkaar. Pak een andere kom en splits de eieren. Je hebt voor dit recept alleen het eigeel nodig. Doe de olijfolie en het water bij de eidooiers en mix het goed door elkaar. Leeg daarna de kom met de droge ingrediënten op de ondergrond waar je het pastadeeg op gaat maken. Dat kan gewoon op het aanrechtblad, maar heb je niet zo’n groot aanrecht, dan kun je het ook op een werkblad op de keukentafel doen. Maak een kuiltje in het midden en giet in dit kuiltje het mengsel met de eidooiers.

Nu ga je heel voorzichtig de bloem en de eieren met elkaar mengen. Meng met je handen steeds een klein beetje bloem door de eidooiers. Werk daarbij van binnen naar buiten, want als je het ‘muurtje’ van de bloem doorbreekt, gaat je eimengsel ervandoor 😉 zodra het echt deeg begint te worden, kun je gaan kneden. Dat is het belangrijkste onderdeel van zelf ravioli maken, want hoe beter je het deeg kneedt, hoe lekkerder de ravioli uiteindelijk wordt! Kneed net zo lang tot je een elastisch en glad deeg hebt. Is je deeg een beetje droog of juist te nat, dan kun je er nog wat extra water of bloem aan toevoegen. Is je deeg klaar, wikkel het dan in plasticfolie en laat het een half uurtje liggen, zodat het kan rusten.

In de tussentijd kun je mooi aan de slag met de vulling. Neem een flinke pan, doe er een beetje roomboter in en pers een knoflookteentje fijn. Laat de knoflook heel even bakken en doe dan de spinazie erbij. Bak de spinazie net zo lang totdat het helemaal geslonken is. Daarna haal je het uit de pan en laat je het in een vergiet uitlekken. Als de spinazie een beetje afgekoeld is, doe je het in een theedoek en knijp je al het vocht eruit. Doe je dat niet, dan wordt de vulling slap en waterig.

Je hebt nu een ‘hompje’ spinazie. Dit snijd je fijn en doe je in een kom. Doe de ricotta erbij en meng dit door elkaar met een flinke snuf peper en zout. Proef even of het op smaak is en doe er eventueel nog wat extra peper en zout bij als je het te flauw vindt.

Heeft het deeg een half uurtje gerust, dan kun je het gaan uitrollen. Het is te veel om in 1 keer uit te rollen, dus verdeel het in 2 of 3 stukken. Bestuif je werkblad met een handje bloem zodat het deeg er niet aan blijft plakken. Pak een stuk deeg en rol het met de deegroller zo dun mogelijk uit. Strooi regelmatig wat extra bloem over je werkblad, zodat het deeg echt niet vastplakt en scheurt. Je kunt eventueel ook een pastamachine gebruiken om het deeg uit te rollen, maar met de hand is natuurlijk veel leuker.

Is het deeg uitgerold, dan kun je de ravioli’s gaan maken. Wij gebruiken er een vormpje voor, maar je kunt ook met de hand vormpjes maken. Leg met een lepel een beetje van de vulling op het deeg, maak de randjes van het deeg nat met een klein beetje water en druk het deeg daarna goed vast. Dat vastdrukken is heel belangrijk, want als het deeg niet goed aan elkaar zit, dan loopt de vulling er tijdens het koken uit. Doe ook niet teveel vulling in het deeg, want dan gebeurt hetzelfde.

Leg de ravioli’s op een met bloem bestoven plaat, zodat ze niet aan elkaar plakken. Breng een pan met water aan de kook en doe er een klein scheutje olijfolie en wat zout in. Zet ondertussen ook een andere pan op het vuur en laat daarin de roomboter smelten. Doe er wat blaadjes salie in voor de smaak. Leg daarna de ravioli’s een voor een in het kokende water. Je hoeft ze maar heel kort te koken, zo’n 1 a 2 minuten is genoeg. Haal ze er voorzichtig uit met een schuimspaan, leg ze op het bord en giet er wat van de salieboter overheen. Een beetje parmezaanse kaas voor de finishing touch en klaar is kees!

En het állerleukste van zelf ravioli maken? Dat is natuurlijk dat je het daarna heerlijk samen kunt opeten! De tafel mooi dekken, kaarsje aan, wijntje erbij en smullen maar. Buon appetito!

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.com. Als jij via een van deze links iets koopt, dan ontvang ik van bol.com een klein bedrag.

2 Reacties

Laat jouw reactie achter