Menu
Eten & drinken

Zelf pizza maken op de barbecue

Volgens mij zijn er maar heel weinig mensen die niet van pizza houden. En dat begrijp ik helemaal, want ik ben zelf gek op pizza. En dan niet zo’n diepvriespizza van Dr. Oetker, maar het liefst een echte Italiaanse pizza. Dunne bodem, smaakvol belegd en met een knapperige korst: dat is hoe ik ‘m het liefste heb. Een tijdje geleden besloten we om eens te proberen om zelf pizza’s te maken. Inmiddels zijn we een paar testrondes verder en durf ik te zeggen dat we het kunstje wel aardig onder de knie hebben. Hoog tijd dus om het recept met jullie te delen!

Benodigdheden voor de pizzabodem

Voor de pizzabodem gebruiken we het recept voor de ‘Napolitaanse pizzabodem’ uit het kookboek ‘Italië’ van Jamie Oliver. Een heel makkelijk recept, want je hebt er maar 5 ingrediënten voor nodig:
– 1 kg tip 00-bloem plus wat extra bloem om te bestuiven
– 700 milliliter water
– 1 zakje droge gist van 7 gram
– Olijfolie
– Een flinke snuf zeezout

Volgens het recept kun je hier 6 pizzabodems mee maken, maar wij halen er wel 9 of 10 pizza’s uit. En o ja, volgens het originele recept hoef je maar een klein beetje zout toe te voegen, maar we hebben dit zelf verdubbeld. We vonden de bodem namelijk een beetje flauw.

Zo maak je het deeg

Het maken van het deeg voor de pizzabodems is op zich niet moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Je moet namelijk best wel lang kneden én het deeg moet een nacht rijzen. Zorg dus dat je op tijd aan je deeg begint. Het deeg maken doe je als volgt.

Doe het water en het zout in een kom en voeg een handje bloem en de gist toe. Dit roer je door elkaar en laat je daarna een paar minuutjes staan. Vervolgens voeg je langzaam de rest van de bloem toe en kneed je dit net zo lang totdat je een zacht deeg hebt. Strooi daarna een handje bloem uit over je werkblad, haal het deeg uit de kom en kneed het deeg hierop nog eens 20 minuten totdat het elastisch is en er geen klontjes meer in zitten. Doe de deegbal daarna terug in de kom, leg een schone vochtige theedoek over de kom en laat het deeg een uur rijzen.

Na het rijzen rol je het deeg uit tot een lange rol. Dit snijd je in gelijke porties – volgens het recept in 6 porties, maar wij maken er dus 9 of 10 van. Je krijgt dan iets kleinere pizza’s, maar voor de smaak maakt dat natuurlijk niet uit. Maak van elke portie een balletje en leg die op een bakplaat die je vooraf met olijfolie hebt ingesmeerd. Doe op elk bolletje nog een beetje extra olijfolie, leg er daarna een stuk plasticfolie overheen en dek daarna alles weer af met de vochtige theedoek. Dit zet je een nacht in de koelkast zodat het deeg verder kan rijzen.

Deeg klaar? Beleggen maar!

Zodra het deeg genoeg gerezen is, kun je de pizza’s gaan maken. Pak een bolletje deeg en leg dit op je met bloem bestoven werkblad. Druk het met je handen zo plat mogelijk (let op: niet kneden, alleen platdrukken!). Pak het deeg daarna voorzichtig aan een rand beet, til het op en laat de zwaartekracht z’n werk doen. Je ziet dat het deeg langzaam uitrekt. Verplaats je handen een stukje en draai de pizza zo helemaal rond langs de rand, totdat ‘ie in het midden mooi dun is. De randen moeten wat dikker zijn zodat je een mooie korst krijgt, maar let wel goed op dat ‘ie niet té dik is, want dan wordt je korst niet goed gaar en knapperig.

Een echte ‘Quattro Formaggi’, hmmm!

Leg je bodem dan op een met bloem bestoven pizzaschep of een bakplaat, zodat je ‘m kunt beleggen – wat mij betreft het leukste deel van zelf pizza’s maken! Als basis gebruiken wij altijd tomatenpuree en daar leggen we dan allerlei lekkers op. Een paar van onze favoriete combi’s:
– Vier soorten kaas: pecorino, gorgonzola, taleggio en mozzarella
– Zeevruchten: inktvis, mosselen en garnalen
– Salami met groene aspergetips, rode ui en geitenkaas
– Saucijs met venkel en rode peper

Maar leef je vooral uit met je eigen favoriete ingrediënten – er zijn zo veel lekkere combinaties te bedenken! Als we eters krijgen, gaan we uit van 1 pizza per persoon. Dus zijn we met z’n vieren, dan maken we 4 pizza’s. Elke pizza beleggen we anders. Daarna bakken we ze om en om af, zodat je elke keer allemaal een stuk hebt. Zo ben je de hele avond zoet én kun je lekker veel verschillende pizza’s proberen.

Tijd om te bakken

Dan is het nu tijd om je pizza af te bakken! Volgens het recept doe je dit zo’n 7-8 minuten op 240ºC in de oven, maar wij doen het anders en gebruiken hiervoor onze kamado barbecue. Dat is in principe namelijk een soort houtoven. We stoken de barbecue op tussen de 250 en 300ºC en gebruiken een pizzasteen. Pizza erop en dan even een paar minuten wachten (hoe lang precies is een kwestie van proberen, maar we zijn erachter dat zo’n 9 minuten de lekkerste pizza’s oplevert). Als de korst goudbruin en gaar is, dan is ‘ie klaar. Smullen maar!

Het eindresultaat. Ziet er heerlijk uit, toch?

Dit artikel bevat een affiliate link naar bol.com. Als jij via deze link iets koopt, dan ontvang ik van bol.com een klein bedrag.

1 reactie

Laat jouw reactie achter