Menu
Eten & drinken

Wijnproeverij voor thuis

Nu de horeca weer dicht is, maken we er thuis maar zo vaak mogelijk een feestje van. En daar hoort natuurlijk een lekker wijntje bij. Via de webshop van The Online Sommelier bestelde ik daarom laatst een wijnproeverij voor thuis. Weer eens iets anders! We vinden wijn namelijk allebei erg lekker, maar zijn geen kenners. Super leuk dus om je er op deze manier eens wat meer in te verdiepen.

Wat krijg je?

Ik bestelde het ‘DIY wijn proeven’ pakket. Dit pakket kost (tijdelijk?) €49,99 en is voor 4 personen. Daarvoor krijg je het volgende:
– 2 flessen rode wijn
– 2 flessen witte wijn
– 1 fles bruisend water
– 4 aromawielen
– 4 proefformulieren
– Instructies voor de wijnproeverij

De inhoud van de wijnproeverij voor thuis

Hoe werkt de wijnproeverij voor thuis?

Voordat je je kurkentrekker tevoorschijn haalt; even geduld, want de wijnproeverij begint met een stukje theorie. Wil je echt iets opsteken van deze wijnproeverij voor thuis, lees dan eerst de instructies goed met elkaar door. Wijn proeven bestaat namelijk uit 4 stappen: het beoordelen van de kleur, het beoordelen van de geur, het beoordelen van de smaak en het geven van je eindoordeel. Hoe je dat precies doet, staat dus beschreven in de instructies die bij het wijnpakket zitten. Super leerzaam, maar niet op een saaie manier. En ook goed te volgen voor de niet-wijnkenners onder ons!

Heb je de instructies doorgelezen, dan is het tijd voor het échte werk: wijn proeven. Vooraf schrijf je op de proefformulieren de naam van de wijn. Daarna ga je ‘blind’ proeven, dus zonder voorkennis over de wijn. Dat doe je dus door de wijn te beoordelen op de 4 punten die ik hierboven al noemde. Met behulp van het aromawiel probeer je te achterhalen wat je proeft. Wist je bijvoorbeeld dat een wijn kan smaken naar rot ei, nagellakremover of leer? Bizar hè! En het gekste: het smaakt nog lekker ook.

De wijnproeverij voor thuis bestaat uit 2 rondes, waarbij je eerst de 2 witte wijnen blind proeft en met elkaar vergelijkt. Daarna doe je hetzelfde met de 2 rode wijnen. Nadat je blind hebt geproefd, kunnen jullie elkaars proefformulieren bespreken. Proeven jullie hetzelfde, of juist iets totaal anders? Ze zeggen niet voor niets: over smaak valt niet te twisten. Gelukkig zit er bij elke wijn een beschrijving. Hierin lees je meer over de wijn zelf, het wijnhuis, de regio waar de wijn gemaakt is en – niet geheel onbelangrijk – hoe je de naam van de wijn uitspreekt (’tem-praa-nie-joo’). En per ronde is er ook een recap van wat je precies hebt geproefd en wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de 2 wijnen.

Pluspunt: betaalbare wijnen

Wat ik extra leuk vind aan deze wijnproeverij, is dat de wijnen uit het wijnpakket goed betaalbaar zijn. Kijk, het zijn natuurlijk geen supermarktwijntjes van €3, maar met een gemiddelde prijs van zo’n €8 is het prima te doen om je favoriet nog een keer in huis te halen. Wat mij betreft een groot pluspunt.

Ik vond deze wijnproeverij voor thuis echt een aanrader. Wijn is veruit mijn favoriete alcoholische drankje, dus ik vond het onwijs leuk om er op deze manier wat meer over te leren. En je bent er echt wel een tijdje zoet mee, zeker als je er wat lekkere hapjes bij maakt. Al schijnt dat eigenlijk niet te horen bij een wijnproeverij. Maar ja, je hoort de wijn eigenlijk ook uit te spugen… Zonde! 😉

Meer leuke tips?

Wil je meer leuke tips voor uitjes, activiteiten en (food)hotspots? Volg me dan op Instagram. Hier deel ik elke week een nieuwe tip. Want het leven is te kort om op de bank te hangen!

3 Reacties

Laat jouw reactie achter