Menu
Eten & drinken / In de natuur

Oesters rapen in Zeeland [+ tips & tricks]

Het stond al heel een tijdje op mijn lijstje en dit weekend kwam het er dan eindelijk van: oesters rapen in Zeeland! Vanochtend kleedden we ons goed aan en stapten we vroeg in de auto. Een koelbox met zelfgemaakte vinaigrette en een fles witte wijn in de kofferbak en op naar Zeeland. En dat was een succes, want een paar uur later vertrokken we met een goed gevulde koelbox weer terug naar huis. Wil jij ook zelf oesters rapen? In dit artikel vertel ik hoe je dat doet!

Waar kan je oesters rapen?

Toen ik een tijdje geleden van iemand hoorde dat ze oesters was gaan rapen, dacht ik: ‘Super leuk, maar ehhh, mag dat wel?’. En ja, dat mag dus! Niet zomaar op elke plek, want bepaalde stukken worden verhuurd aan oesterkwekers. Op de website van de Oosterschelde vind je een overzicht van de 14 plekken waar je vrij oesters mag rapen. Leuk weetje: eigenlijk kun je in het hele gebied rondom de Oosterschelde oesters rapen, want het zit er hier vol mee. Daarom wordt het door de Zeeuwen ook vaak de Oesterschelde genoemd – grappig!

Wij zijn zelf naar Duikstek Bergse Diepsluis in Tholen gereden. Een rustige plek waar je alleen met de auto kunt komen. En de oesters lagen er letterlijk voor het oprapen!

Zeeland is trouwens niet de enige plek waar je oesters kunt rapen. Ook in de omgeving van Rotterdam en in de provincie Groningen zijn er plekken waar je dit kunt doen. Je kunt die plekken makkelijk opzoeken met behulp van de Wildplukwijzer.

Wat zijn de regels?

Ga je oesters rapen, dan zijn er wel een paar regels waar je je aan moet houden. Ik zet ze voor je op een rijtje:

  • Per persoon mag je maximaal 10 kilo oesters rapen en mee naar huis nemen. Dat is heel veel dus je zit er niet zo snel aan, maar let daar dus wel goed op! En ben je niet van plan om 10 kilo oesters te gaan eten? Laat ze dan gewoon liggen – zonde als je het later weggooit.
  • Je mag ze niet verkopen. Alles wat je opraapt is voor eigen gebruik. Je mag ze natuurlijk wel lekker op tafel zetten bij een etentje met vrienden, maar je mag ze niet verkopen.
  • Logisch, maar oesters rapen doe je alleen op plekken waar dat is toegestaan. Ga je in het terrein van een oesterkweker zitten, dan maak je geen vrienden.
  • Last but not least: houd rekening met de natuur, laat vogels met rust en laat het strand netjes achter.

Naast oesters zijn er ook andere lekkernijen te vinden, zoals mosselen, kokkels, lamsoor, zeekraal en wieren. Heel soms kom je zelfs een krab of kreeft tegen. Maar let op: alleen de mosselen en kokkels mag je meenemen. Krabben en kreeften moet je laten liggen en de rest mag je alleen snijden met een vergunning.

Wat heb je nodig?

Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt als je gaat oesters rapen:

  • Een emmer om de oesters in te verzamelen
  • Waterdichte handschoenen die wel tegen een stootje kunnen
  • Een hamer en beitel of schroevendraaier om de oesters los te krijgen
  • Een oestermes en een theedoek zodat je er gelijk een paar kunt openmaken en proeven

Zorg ook dat je waterdichte laarzen of kaplaarzen aan hebt, want je moet natuurlijk wel het water in. En voor de dames met lang haar: neem een stiekje mee, want oesters rapen met los haar is geen succes weet ik nu uit ervaring, haha!

Wanneer kan je oesters rapen?

Het oesterseizoen loopt van september tot en met april (ezelsbruggetje: als de ‘r’ in de maand zit), maar het schijnt dat er ook plekken zijn waar je jaarrond oesters kunt rapen. Houd er ook rekening mee dat oesters rapen alleen kan bij laag water. Op deze website kun je precies zien wanneer het water op z’n laagste punt is. Je kunt van 2 uur voor tot 2 uur na dit tijdstip oesters rapen, daarna gaat het niet meer.

Smullen maar!

Voor oesters geldt: hoe verser, hoe lekkerder. Nadat we een emmertje vol hadden, hebben we het er dus lekker van genomen en hebben we heerlijk staan smullen op het strand! Een oester met zelfgemaakte vinaigrette in de ene hand, een glaasje witte wijn in de andere hand… Genieten!

Toch een beetje spannend? Boek een tour!

Vind je het toch een beetje spannend om zelf op pad te gaan? Dan kun je ook een tour boeken, bijvoorbeeld die van de Oesterscheldetour. Je gaat dan met een gids op pad die je meeneemt naar de juiste plekken en je laat zien hoe je ze openmaakt en bereidt.

Meer leuke tips?

Wil je meer leuke tips voor uitjes, activiteiten en (food)hotspots? Volg me dan op Instagram. Hier deel ik elke week een nieuwe tip. Want het leven is te kort om op de bank te hangen!

Dit artikel bevat affiliate link naar bol.com. Als jij via deze link iets koopt, dan ontvang ik van bol.com een klein bedrag.

4 Reacties

Laat jouw reactie achter