Menu
Thuis

Spelletjes voor 2 personen: dit zijn mijn favorieten

Wat doe je op een regenachtige (zondag)middag? Een spelletje spelen! Ik ben zelf gek op spelletjes en gelukkig is René hier af en toe ook wel voor te porren. Veel spelletjes zijn gemaakt voor 3 of meer spelers, maar inmiddels heb ik een aantal leuke spelletjes voor 2 personen weten te verzamelen. Hier mijn favorieten, een combinatie van klassiekers en wat nieuwere spelletjes.

Qwixx

Qwixx pakken we hier thuis regelmatig uit de kast. Het is een leuk, simpel en snel dobbelspelletje. Je gooit met zes dobbelstenen en moet daarmee getallen samenstellen die op je scorekaart staan. Op die scorekaart staan vier rijen met cijfers: twee rijen zijn oplopend en twee rijen zijn aflopend. Tijdens het spel moet je zo veel mogelijk cijfers weg zien te strepen. Klinkt makkelijk, maar dat is het niet, want je mag alleen van links naar rechts afstrepen. Weet je er minimaal vier van een kleur af te strepen, inclusief het laatste getal? Dan mag je een kleur sluiten en kan je tegenspeler geen vakjes van die kleur meer wegstrepen. Degene die aan het einde van het potje de meeste kruisjes heeft gezet, wint het spel. Oké, ik geef toe, dit is niet de beste uitleg – maar het is wat mij betreft wel het beste dobbelspelletje!

Codenames Duet

Veel spelletjes voor 2 personen speel je tegen elkaar, maar Codenames Duet speel je met elkaar. Het werkt als volgt. Je bent samen op geheime missie in een stad en moet daar je partner in contact brengen met geheime spionnen. Dat doe je aan de hand van 25 kaartjes die op tafel liggen. Op die kaartjes staan woorden die je partner aan de hand van aanwijzingen moet raden. Welke kaartjes je in contact brengen met een van de 9 spionnen, staat op de beurtkaart die je vooraf trekt. In totaal heb je samen 9 beurten om alle kaarten met spionnen om te draaien. Dat betekent dus dat je aanwijzingen moet geven die je met meerdere spionnen in contact brengen, anders haal je de eindstreep niet. Maar let op: er zijn ook huurmoordenaars die je moet ontwijken. Draai je de verkeerde kaart om en stuit je op een huurmoordenaar, dan is het spel voorbij. Klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar als je 1 potje hebt gespeeld met de spelregels ernaast, dan heb je het onder de knie. Bij dit spel draait het om goed nadenken, constant opletten en vindingrijk zijn in het geven van de juiste aanwijzingen. Een erg leuk spel wat je oneindig kunt spelen.

Exploding kittens

Exploding Kittens is een hilarisch kaartspel waarbij je moet zorgen dat je niet op een van de bommen stuit. Doe je dat wel, dan explodeert jouw kitten en ben je af. Wat het spel zo grappig maakt, zijn de kaarten met woordgrappen. Wij hebben zelf de Engelse versie zodat we het ook met onze buitenlandse vrienden kunnen spelen, maar er is ook een Nederlandse versie. Als ik heel eerlijk ben dan is het met meerdere spelers nóg leuker, maar ook met z’n tweeën is het erg leuk om te doen. En het voordeel is dat het een snel spelletje is, dus je kunt het ook even in een verloren kwartiertje doen. Er zijn trouwens ook allerlei uitbreidingspakketten voor Exploding Kittens. Hiermee kun je het spel wat uitdagender maken.

Ticket to Ride

Ook Ticket to Ride is een van mijn grote favorieten. Ik speelde dit spel voor het eerst bij een vriendin en was gelijk fan. Inmiddels hebben wij het omgedoopt tot ‘het treinspel’. Want dat is waar Ticket to Ride om draait: het aanleggen van zoveel mogelijk treinroutes. Iedere speler krijgt 5 kaartjes met treinroutes dwars door heel Amerika. Hier kies je er minimaal 3 en maximaal 5 van uit. Met behulp van de gekleurde kaartjes die je verzamelt, moet je deze treinroutes gaan aanleggen. Lukt dat je, dan krijg je per route een x-aantal punten. Maar je mag ook andere treinroutes aanleggen en daarmee je tegenspeler lekker dwarsbomen. Het spel is afgelopen zodra een van de spelers door al zijn treinen heen is. Opletten dus dat je voor die tijd je treinroutes hebt afgemaakt! Ook voor Ticket to Ride zijn er verschillende uitbreidingspakketten, maar dat heb ik nog niet geprobeerd – zelf vind ik de Amerika versie zonder uitbreiding al leuk genoeg!

Skipbo

Het doel van Skipbo is simpel: je moet zorgen dat je als eerste al je kaarten kwijt bent. Dat doe je door ze op volgorde van 1 tot 12 weg te leggen. Klinkt simpel, maar dat is het zeker niet! Het is een beetje lastig om het zo uit te leggen, maar het komt erop neer dat je jezelf helemaal vast kunt spelen en dat je tegenstander je flink kan treiteren. Als ik dit met René speel en hij is me continu aan het dwarsbomen, dan word ik bloedlink, haha! Bij Skipbo moet je goed nadenken, je tegenstander in de gaten houden en een flinke dosis geluk hebben bij het pakken van je kaarten. Wat ik leuk vind, is dat je er zelf voor kunt kiezen met hoeveel kaarten je begint. Pak je er 10, dan duurt het spelletje ongeveer 20 minuten, maar pak je er meer dan heb je langer speelplezier.

Scrabble

Ik eindig met mijn all time favorite: Scrabble. Tja, hier hoef ik geen uitleg bij te geven, want wie kent het niet. En hoe vaak ik dit ook speel, ik krijg er eigenlijk nooit genoeg van. Als taalnerd vind ik het heerlijk om net zo lang mijn letters door elkaar te husselen totdat ik alles kwijt kan. En dan natuurlijk het liefst op 3x woordwaarde! Bij de meeste spelletjes ben ik niet zo fanatiek, maar bij Scrabble is verliezen voor mij geen optie!

Andere populaire spelletjes voor 2 personen

Op Instagram vroeg ik laatst wat anderen nou echt leuke spelletjes voor 2 personen vinden. Hieronder het lijstje met de meest genoemde spellen:

Extra tip: de spelletjesbox van Dobbels

Speel je ook graag samen een spelletje, dan is de spelletjesbox van Dobbels misschien wel iets voor jullie. Dobbels is de webshop van spelletjesfanaat Louis. Je kunt hier losse spelletjes bestellen, maar hij biedt ook boxen aan. Je kunt dan kiezen voor een combinatie van spellen, puzzels en bouwpakketten, maar bijvoorbeeld ook voor een box met alleen maar spelletjes. En wat ik extra leuk vind: als je aan Louis laat weten waar je van houdt of wat je zoekt, dan maakt hij een box helemaal voor jou op maat.

Zo maakte hij voor ons bijvoorbeeld een box met spelletjes voor 2 personen. Wat er precies in zit, is een verrassing. In onze box zat onder andere Codenames Duet – een spel wat hier inmiddels groot favoriet is en (zoals je al hebt gelezen) dus ook in dit lijstje is beland. Je kunt kiezen voor een maandelijkse of een eenmalige box. De waarde van de inhoud is altijd een paar euro meer dan je voor de losse spellen zou betalen. Goede deal dus en een leuke manier om nieuwe spelletjes te leren kennen!

Wat zijn jouw favoriete spelletjes voor 2 personen?

Speel jij weleens een spelletje met je vriend(in)? En wat zijn jouw favoriete spelletjes voor 2 personen? Laat het me weten via een DM op Instagram, vind ik leuk!

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.com. Als jij via een van deze links iets koopt, dan ontvang ik van bol.com een klein bedrag. Wees gerust: dat heeft geen invloed op mijn mening – ik vind het stuk voor stuk onwijs leuke spelletjes 🙂

Geen reacties

    Laat jouw reactie achter