Menu
Thuis

Wie ben ik spel: hilarisch en super simpel

Het is misschien wel het simpelste spel wat er is: het wie ben ik spel. En dan bedoel ik niet die variant waarbij je die gezichtjes moet om klappen, maar het wie ben ik spel voor volwassenen. En die is nog veel leuker, want bij deze versie verzin je zelf de namen op de kaartjes! Je hebt er bijna niks voor nodig, dus je kunt het eigenlijk altijd en overal spelen. Ik leg het je uit en ik geef je gelijk wat inspiratie voor de kaartjes.

Wat heb je nodig voor het wie ben ik spel?

Zoals ik al zei: bijna niks. Het enige wat je nodig hebt voor het wie ben ik spel, is:

 • Een pen
 • Post its (heb je die niet? Papier en plakband werkt ook prima)
 • En beetje fantasie.

Met hoeveel mensen speel je het wie ben ik spel?

Je kan het wie ben ik spel in principe met zo veel mensen spelen als je maar wilt. Maar ik vind het zelf het leukste om het met zo’n 3 tot 5 personen te spelen. Speel je met meer mensen, dan duurt het naar mijn mening iets te lang en wordt het ook een beetje verwarrend.

Hoe werkt het?

Ook dat is echt heel makkelijk. Elke speler krijgt een post it en een pen. Vervolgens bepaal je met elkaar of iedereen iets verzint voor de persoon links van zich, of de persoon rechts van zich. Daarna schrijf je iets op de post it. Dat kan van alles zijn: de naam van een persoon, een beroemdheid, een voorwerp, een dier, een plaatsnaam, een stripfiguur… Laat je creatieve brein erop los. Het spel heet ‘wie ben ik’, maar het hoeft geen persoon te zijn. Dus hoe gekker, hoe leuker!

Als iedereen iets opgeschreven heeft, dan plak je allemaal het briefje bij de ander op z’n voorhoofd. Uiteraard zonder dat diegene ziet wat erop staat, maar zodat de rest het wel kan zien. En dan begint het leukste deel van het wie ben ik spel: erachter zien te komen wat er op je voorhoofd staat.

Dat doe je door vragen te stellen. Maar let op: je mag alleen vragen stellen waarop je met ja of nee kan antwoorden. Bijvoorbeeld: ‘Ben ik een bekende Nederlanden?’ of ‘Ben ik een voorwerp?’. Open vragen zijn verboden. Een voorbeeld van een open vraag is: ‘Ben ik bekend van televisie of van de radio?’ of ‘Waar gebruik je mij voor?’.

Heb je antwoord gekregen op je vraag en weet je nog niet wie of wat je bent? Dan is de volgende aan de beurt. Denk je het wel te weten? Dan mag je een gok wagen. Raad je het goed? Dan ben je klaar. Raad je het niet goed? Dan is de volgende aan de beurt. Zo ga je net zo lang door totdat iedereen geraden heeft wat er op zijn of haar post it staat.

Ideeën voor het wie ben ik spel

Ga je het wie ben ik spel spelen en kan je wel wat inspiratie gebruiken? Hier een paar leuke ideeën:

 • Zijn/haar favoriete restaurant
 • Een toiletrolhouder
 • Zijn/haar allereerste liefde
 • Een beroep (bijv. advocaat, cassière, receptioniste)
 • De barman uit de plaatselijke kroeg
 • Een personage uit een (oud) televisieprogramma (bijv. Ma Flodder, Pino van Sesamstraat, Ludo Sanders)
 • Een muzieknummer
 • Iemands huisdier
 • Een feestdag

Nogmaals: hoe gekker, hoe leuker!

Meer leuke tips?

Ben je op zoek naar meer leuke tips? Lees dan ook eens mijn blog over het pannenspel en mijn blog vol tips met activiteiten voor thuis. En volg me natuurlijk op Instagram, want daar deel ik elke week een nieuwe tip voor een uitje, activiteit of (food)hotspot!