Menu

Het pannenspel: zo speel je het

Laatst vertelde mijn schoonzusje dat ze een leuk spel had gespeeld: het pannenspel. Het wát? Ja, zo heette het echt, het pannenspel. Ik had er nog nooit van gehoord, maar aangezien ik gek ben op spelletjes, moest het natuurlijk gelijk gespeeld worden. Ze trok een pan en wat papier uit de kast en hup, daar gingen we. En na één potje was ik het al helemaal met haar eens: dit is echt een super leuk spel! Ken jij het ook nog niet? Lees dan even verder, dan leg ik het je uit. O en laat je niet afschrikken door de hoeveelheid tekst, want het is heel simpel.

Wat heb je nodig voor het pannenspel?

  • Minimaal 4 mensen
  • Een pan (of een schaal, een bloempot, een glas, een vergiet… whatever)
  • Papier
  • Een pen
  • Een timer

Hoe werkt het?

Maak 2 of meer teams van minimaal 2 personen. Iedereen schrijft op een stukje papier 1 ding, 1 dier en 1 persoon. Zorg dat niemand kan zien wat je opschrijft, vouw je 3 papiertjes dicht en stop alles in de pan. Ben je bijvoorbeeld met z’n zessen, dan zitten er dus 3 x 6 = 18 briefjes in de pan.

Ronde 1

Klaar? Dan kan het spel beginnen. Er zijn 3 rondes: omschrijven, uitbeelden en 1 woord. Zet de timer op 30 seconde. Persoon 1 van team 1 heeft nu 30 seconde de tijd om zo veel mogelijk briefjes uit de pan te omschrijven. Raadt een ander teamlid wat er op het briefje staat, dan leg je het briefje apart en heeft dat team een punt. Daarna is persoon 1 van team 2 aan de beurt. Zo ga je om en om door, net zo lang tot de pan leeg is. Het team met de meeste briefjes, wint ronde 1.

En oja: je mag een briefje wat je gepakt hebt niet wegleggen voordat het geraden is!

Ronde 2

Stop alle briefjes weer in de pan en ga door naar ronde 2: uitbeelden. Het principe is hetzelfde, alleen moet je de briefjes nu uitbeelden. Lijkt makkelijk, maar is het vaak niet. Probeer maar eens een cactus uit te beelden. Of Ivo Niehe. Of een paradijsvogel. Tja, ik zei het toch: het is moeilijker dan het lijkt.

Ronde 3

Dan de laatste ronde: één woord. Alle briefjes gaan weer in de pan. Staat de timer aan? Dan heb je 30 seconde om met 1 woord zo veel mogelijk briefjes te omschrijven. Als het goed is, heb je de briefjes al 2 keer voorbij horen komen. Goed nadenken dus! Is de pan leeg? Dan tel je de punten weer op. Het team met de meeste punten, wint!

Leuke aanvulling: ronde 4

Toen ik wat over het pannenspel deelde op Instagram, kreeg ik van een aantal volgers de tip voor een aanvullende ronde: 1 geluid. Je moet dan elk briefje omschrijven met – zoals de naam het al zegt – 1 geluid. Gaan we zeker eens proberen!

Het pannenspel: een spel met vele namen

Ik kwam er trouwens achter dat dit spel nog veel meer namen heeft. Het spel met de pan, slabakken spel, slakommen, het briefjesspel, het spel met de hoed, in de kom, het vergietspel, het Jägermeister spel, who’s the man… Grappig! Een spel met vele namen, dus. Kende jij het al? En noem jij het ook het pannenspel, of heb jij er een andere naam voor?

Hoe dan ook, veel speelplezier!

Meer leuke tips?

Ben je op zoek naar meer leuke tips? Lees dan ook eens mijn blog over het wie ben ik spel en mijn blog vol tips met activiteiten voor thuis. En volg me natuurlijk op Instagram, want daar deel ik elke week een nieuwe tip voor een uitje, activiteit of (food)hotspot!

Geen reacties

    Laat jouw reactie achter