Menu
Thuis

Crimibox: los samen een moordzaak op

Toen ik laatst een beetje doelloos door mijn Instagram tijdlijn aan het scrollen was, kwam ik een leuke advertentie tegen (ja, die bestaan dus blijkbaar). Dat was namelijk een advertentie over Crimibox: een webshop waar je super spannende detectivespellen kunt bestellen waarbij je een moordzaak moet oplossen. Aangezien we momenteel de deur toch niet uit kunnen, besloot ik om zo’n spel te bestellen. Geen idee wat ik ervan moest verwachten, maar de recensies waren lovend, dus ik dacht: waarom niet. Inmiddels hebben we het spel gespeeld, dus tijd voor een blog!

Wat is Crimibox?

Op de webshop van Crimibox vind je een overzicht van alle dossiers. Er zijn digitale dossier en analoge dossiers. De digitale dossiers los je – zoals de naam al zegt – helemaal digitaal op. Het voordeel van een digitaal dossier is dat je gelijk kunt starten met spelen zodra je hebt afgerekend. Je krijgt dan toegang tot een beveiligde website waarop je alle documenten en bewijsstukken kunt vinden.

De analoge dossiers werken anders; daarbij krijg je via de post een onderzoeksdossier toegestuurd. Dit is een map met daarin onder andere politiedocumenten, foto’s en bewijsstukken die je moet bestuderen om erachter te komen wie de dader is. Toch is een analoog dossier niet helemaal analoog, want je hebt ook internet en social media nodig om extra informatie te achterhalen en alibi’s te checken.

Ondanks de kerstdrukte had ik het spel snel in huis. Ik bestelde Dossier As op dinsdag via de officiële Crimibox webshop en kreeg ‘m op vrijdag geleverd. Het spel zit in een envelop, dus het past gewoon door de brievenbus. Je hoeft er dus niet voor thuis te blijven – wel zo handig.

Dossier As

Wij kozen voor het analoge Dossier As. Die combinatie van een papieren dossier en zelf speuren op het internet leek me namelijk wel heel leuk. Op de website van Crimibox staat het volgende over Dossier As:

Wanneer Antje van den Hoef onverwacht sterft, laat ze haar geliefden en de politie met veel onbeantwoorde vragen achter. Waarom wilde ze gecremeerd worden? Waarom heeft ze al een urn? En waarom is die urn al voor de crematie gevuld?

Er is geen lijk. Enkel as. Jaag op het onwaarschijnlijke jachtterein van het rusthuis naar een koelbloedige moordenaar. Een vos verliest zijn streken niet. En ondanks alle valse gebitten, heeft dit monster wel degelijk nog tanden. 

Klinkt spannend! Dossier As heeft een moeilijkheidsgraad van 3 sterren (van de 5). Je kunt deze Crimibox alleen of met z’n tweeën spelen, maar ook met een groepje van maximaal 4 personen. En ook fijn: je hoeft de zaak niet binnen een bepaalde tijd op te lossen, dus je kunt het lekker op je eigen tempo doen.

Aan de slag met de Crimibox

Omdat ik had gelezen dat je er zo een paar uur zoet mee bent als je het spel met z’n tweeën speelt, besloten we om gelijk na het avondeten te beginnen. We ruimden dus de tafel leeg, openden het dossier en gingen aan de slag. In het dossier zit een brief met uitleg, documenten, foto’s en bewijsstukken. Ik heb hier bewust geen detailfoto’s van gemaakt en ik ga er verder ook niets over vertellen, want ik wil natuurlijk niks verklappen!

Op de achterkant van het blad met instructies staat een QR-code die je moet scannen Zodra je dit doet, kom je op een website van Crimibox waarop je kunt chatten met Hunter, je digitale politiepartner. Hij staat je bij tijdens het onderzoek. Via deze chatbot (Hunter is niet van vlees en bloed) kun je onder andere mensen ondervragen, onderzoek doen naar bepaalde voorwerpen of bewijsstukken en uiteindelijk dus ook iemand beschuldigen. En kom je er niet uit, dan kun je bij Hunter terecht voor een hint.

Volop aan het speuren!

Wat vonden we ervan?

Eén ding is zeker: je moet je hersenen flink laten kraken om deze moordzaak op te lossen. Crimibox is echt een spel voor de echte speurneuzen onder ons. Dossier As is heel gedetailleerd, waardoor je super goed moet opletten of je niks mist. Dat maakt het leuk, maar tegelijkertijd ook moeilijk: waar moet je beginnen!? Die combinatie van de papieren map en het online speurwerk vond ik trouwens heel gaaf, je ziet echt dat er veel tijd en aandacht is besteed aan het maken van deze Crimibox.

Meer leuke tips?

Wil je meer leuke tips voor uitjes, activiteiten en (food)hotspots? Volg me dan op Instagram. Hier deel ik elke week een nieuwe tip. Want het leven is te kort om op de bank te hangen!

Dit artikel bevat affiliate link naar bol.com. Als jij via deze link iets koopt, dan ontvang ik van bol.com een klein bedrag. Wees gerust: dat heeft geen invloed op mijn mening – ik ben echt enthousiast over Crimibox.

2 Reacties

Laat jouw reactie achter