Menu
In de natuur

Wildplukken: 3 leuke wildpluk uitjes

Brandnetel en berenklauw: normaal gesproken loop ik er met een grote boog omheen. En ik ben vast niet de enige, want we weten allemaal dat die dingen gemeen kunnen prikken. Wat de meeste mensen dan weer níet weten, is dat je er ook heerlijke pesto van kan maken. Wist ik ook niet hoor. Totdat dit groentje een tijdje geleden voor het eerst in de wondere wereld van het wildplukken dook. En dat vond ik toch leuk! Ben jij ook een wildpluk-groentje? Ik maakte een lijstje met 3 uitjes waarbij je meer kunt leren over wildplukken.

1. Wildplukken op eigen houtje

Ik begin met de makkelijkste en goedkoopste manier van wildplukken: ga op eigen houtje op ontdekkingstocht. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je er van tevoren een beetje in verdiept. Je kan namelijk niet alles eten. Of nou ja, het kan wel, maar sommige dingen kan je maar één keer eten ;). Doe dus eerst online wat research, gebruik dit fijne boek (aff.), of download een wildpluk app. En de belangrijkste regel bij wildplukken: bij twijfel, niet opeten!

Houd ook rekening met de regels als je zelf gaat wildplukken. Zo is wildplukken bijvoorbeeld niet overal toegestaan. En het is ook niet de bedoeling dat je een heel bos leegplukt. Houd je dus netjes aan de regels en verpest het niet voor anderen – dat zou jammer zijn.

2. Maak een wildplukwandeling

Vind je het een beetje spannend om de eerste keer zelfstandig te gaan wildplukken? Snap ik helemaal. In dat geval kan je ook beginnen met een wildplukwandeling. Bij voorbeeld die van Wilderlust. Onder leiding van gids Saskia trek je de natuur in, op zoek naar kruiden, planten, vruchten en andere groene schatten. Zo leer je de beginselen van het wildplukken. Wat is er allemaal te vinden in Nederland? Waarvoor gebruik je het? Welk effect heeft het op je lichaam? En het belangrijkste: wat kan je er allemaal voor lekkers mee maken? Super interessant en een heel leuk food uitje.

3. Het Wilde Diner

Op een steenworp afstand van Rotterdam kun je genieten van allerlei lekkers wat de natuur te bieden heeft tijdens Het Wilde Diner. Samen met wildpluk gids Judith (of zoals ze zichzelf noemt: de kruidenheks) duik je de prachtige tuin van De Eikenhof in. En het leuke van Het Wilde Diner, is dat het niet alleen bij theorie blijft; je gaat ook aan de slag. Samen met Judith verzamel je allerlei lekkers voor het driegangendiner en daarna is het tijd om zelf te kokkerellen. Maar niet voordat je hout hebt gehakt en een vuurtje hebt gestookt. Bij Het Wilde Diner wordt er namelijk niet gekookt en gegeten in een keuken, maar lekker in de open lucht. En geloof me, dan smaken die curry met palmkool en salade met paardenbloem extra goed!

Wanneer kun je wildplukken?

Wildplukken kan in principe het hele jaar door, maar dat betekent niet dat jaarrond alles groeit en bloeit. Daarom worden de meeste wildpluk uitjes van april tot november georganiseerd. Houd daar dus rekening mee – dan kom je niet van een koude kermis thuis.

Meer leuke tips?

Wil je meer leuke tips voor uitjes, activiteiten en (food)hotspots? Volg me dan op Instagram. Hier deel ik elke week een nieuwe tip. Want het leven is te kort om op de bank te hangen!

Dit artikel bevat een affiliate link naar bol.com. Als jij via deze link iets koopt, dan ontvang ik van bol.com een klein bedrag.