Menu
Eten & drinken

Online kookworkshop van De Librije

Dat de horeca het vanwege de coronamaatregelen zwaar heeft, hoef ik natuurlijk niemand meer uit te leggen. En dat gaat me echt aan het hart, want René en ik vinden het heerlijk om samen uit eten te gaan. Daarom blijven we ook nu af en toe wat lekkers bestellen bij horecazaken in de buurt en kochten we tijdens de eerste ‘sluitronde’ een cadeaubon van ons favoriete restaurant. Alle kleine beetjes helpen, toch? Maar niet alleen de kleinere horecazaken hebben het zwaar, ook grote en bekende restaurants hebben het flink te verduren. Zo las ik laatst dat De Librije uit Zwolle (het beste restaurant van Nederland) tot nu toe al 8 ton (!) verlies heeft gedraaid dit jaar. Bizar! Toen ik hoorde dat ze een online kookworkshop organiseerden, heb ik ons dan ook gelijk ingeschreven. En gisteren was het zo ver!

Wat is De Librije?

Nog even over De Librije: dat is dus 1 van de 2 restaurants in Nederland met 3 Michelinsterren. Niet even een plek waar je zomaar even wat gaat eten, dus. Zelf zijn wij hier – na heel lang sparen – een paar jaar geleden naartoe geweest. En wat was dat een beleving! Als amuse een ‘vriendschapsring’ met kaviaar, later op de avond een mini barbecue van een conservenblikje met een duivenpootje op tafel en afsluiten met ‘Librije’s stikkie’. Ik vond het echt één groot feest!

Librije’s Atelier

Oké, terug naar de kookworkshop. De Librije zit in een prachtig pand in Zwolle, een oude gevangenis. Naast het restaurant en de hotelkamers vind je in het pand ook ‘Librije’s Atelier’. Dit is een kookschool waar de chefs van De Librije normaal gesproken kookworkshops geven. Omdat dit vanwege de maatregelen momenteel niet kan, hebben ze de boel een beetje omgegooid en organiseren ze nu dus online kookworkshops vanuit de gloednieuwe studio die ze speciaal hebben gebouwd in de wijnkelder.

Hoe werkt zo’n online kookworkshop?

Via de website kun je je inschrijven voor een van de online kookworkshops. Je kunt vooraf al zien wat er op het menu staat. Daarbij kunnen ze geen rekening houden met allergieën of dieetwensen, dus houd hier rekening mee als je ook een kookworkshop van De Librije wilt volgen. Dit stond er bij ons op het menu:

  • Gepofte ui met Noordzee garnaaltjes
  • Langzaam gegaarde boeren eend, zoete aardappel en pittige zuurkool
  • Losgeslagen appeltaart

Hiervoor betaal je €140 voor twee personen. Je krijgt dan een box thuisgestuurd met de verse ingrediënten die je nodig hebt voor het 3-gangendiner dat je tijdens de workshop gaat maken, plus 2 flessen wijn. De box met ingrediënten krijg je uiteraard niet gelijk opgestuurd, maar de dag voor de workshop. Hier zit alles in wat je nodig hebt; je hoeft niet zelf nog van alles te kopen. Het enige wat je volgens de website zelf in huis moet hebben, is een keuken, een oven, een scherp mes, pannen en wat standaard keukengerei. Nou, dat hebben de meeste mensen wel in huis, toch?

Onze kookworkshop stond op vrijdag gepland. Op woensdag kreeg ik een mailtje van De Librije dat onze ingrediëntenbox de volgende dag geleverd zou worden, inclusief track & trace. Donderdag stond de bezorger inderdaad netjes op tijd voor de deur met de box. En ik vond dus alleen die box al heel gaaf. Kijk die cartoons!

In het mailtje stond ook dat je de box zo snel mogelijk moest uitpakken, want sommige ingrediënten moeten in de koelkast of vriezer. Dat heb ik dus gelijk gedaan. Alles is netjes verpakt in goed afgesloten doosjes en op de lijst die erbij zit staat heel duidelijk aangegeven hoe je elk ingrediënt moet bewaren (dus in de koelkast, in de vriezer of gewoon in de voorraadkast). Ook zie je hier welke ingrediënten je nodig hebt per gang, zodat je dit van tevoren klaar kunt zetten. Handig!

De inhoud van de box

In de (digitale) brief die bij de box zit, staat precies uitgelegd hoe je de online kookworkshop kunt volgen. Dat gaat via Zoom, een programma waarmee je kunt videobellen (bij de thuiswerkers onder ons waarschijnlijk wel bekend). Tip: heb je dit nog nooit gebruikt, test het dan van tevoren even, want je wilt natuurlijk niet te laat komen omdat je Zoom niet aan de praat krijgt. Ook staat er wat je per gang nodig hebt aan keukengerei, zodat je dit alvast klaar kunt zetten en niet in het heetst van de strijd op zoek moet naar de dunschiller.

Let’s cook!

Onze kookworkshop begon om 18:00 uur. We logden om 17:30 uur alvast in om er zeker van te zijn dat alles werkte, uiteraard alvast met een lekker glaasje wijn erbij. Stipt om 18:00 uur kwamen de chefs in beeld en gingen we van start. En dat was zo leuk! Stap voor stap lieten ze zien hoe je elk gerecht maakt, zodat je thuis gelijk mee kon doen. Van tevoren was ik bang dat het heel ingewikkeld zou zijn, maar dat viel reuze mee. Sterker nog: ik vond het heel goed te doen. Via de chat kon je vragen stellen als iets niet helemaal lukte en dan werd het nog eens rustig opnieuw voorgedaan. Ook heel goed te doen voor beginnende koks zoals wij, dus.

Als een gerechtje klaar was, dan had je ongeveer een half uur de tijd om lekker te eten. Uiteraard met een bijpassende wijn erbij, waar sommelier Thérèse steeds kort iets over vertelde. Lichten uit, kaarsjes aan en de Librije playlist op Spotify op de achtergrond en het leek net alsof je in een restaurant zat. Want dit ziet er toch prachtig uit, al zeg ik het zelf?!

En… wat vonden we van de online kookworkshop?

Conclusie? We hebben een super leuke avond gehad en echt genoten! De workshop was heel goed geregeld, het koken zelf was goed te doen en het belangrijkste: het eten was heerlijk. Wat ik ook heel leuk vond, was dat chefkok Jonnie wat persoonlijke dingetjes vertelde, bijvoorbeeld waar hij als kok zijn inspiratie vandaan haalt. Dat maakte het wat mij betreft helemaal af. Dus houd je van koken, lekker eten en gezellig tafelen? Zet de online kookworkshop van De Librije dan zeker op je lijstje. Aanrader!

Meer leuke tips?

Wil je meer leuke tips voor uitjes, activiteiten en (food)hotspots? Volg me dan op Instagram. Hier deel ik elke week een nieuwe tip. Want het leven is te kort om op de bank te hangen!

1 reactie

Laat jouw reactie achter