Menu
Eten & drinken

De 9 leukste foodhallen in heel Nederland

Toen ik een paar jaar geleden met René in Amsterdam was, ontdekte ik de Foodhallen in Amsterdam. Ik was nog nooit in een foodhal geweest, maar ik was gelijk verkocht. Want wat is dit een leuk concept! Amsterdam was toen nog een van de weinige (of misschien wel de enige?) stad met een foodhal, maar inmiddels zijn ze door het hele land te vinden. Daarom maakte ik een lijstje met de leukste foodhallen in heel Nederland.

Wat zijn foodhallen?

Mocht je het nog niet kennen: een foodhal is een overdekte plek waar je verschillende kraampjes met lekkere hapjes en drankjes hebt. In diezelfde ruimte zijn ook gezellige zitjes, zodat je gelijk van al dat lekkers kan genieten. Eigenlijk een soort markt slash foodtruckfestival slash restaurant, dus.

Waarom ik een foodhal zo leuk vind, is omdat je allerlei keukens door elkaar kan proberen. Je zit voor je lunch of diner niet vast aan 1 ding. Wil je starten met een cheeseburger, daarna zin in een bord pasta en afsluiten met dim sum? Geen probleem, dat kan gewoon – iets wat in een ‘gewoon’ restaurant vaak niet mogelijk is. En door de grote keuze is er voor ieder wat wils. En o ja, nog een pluspunt: de porties zijn vaak niet al te groot, dus je kan lekker veel proeven!

1. Foodhallen Amsterdam

Ik begin met de Foodhallen Amsterdam, want zoals ik al zei, is dit de plek waar ik een beetje verliefd werd op het concept. Dit was dan ook de eerste in Nederland. Niet alleen het eten van de meer dan 20 kraampjes is top, ook de locatie is onwijs gaaf, het zit namelijk in een oude tram-remise. Naast de foodhallen vind je in het pand ook een bioscoop, bibliotheek, boetiekhotel en wat leuke kleine winkeltjes.

📍 Foodhallen Amsterdam – Bellamyplein 51 in Amsterdam

2. Twentsche Foodhal

Foodhallen Amsterdam was de eerste foodhal in Nederland, maar de Twentsche Foodhal was de eerste buiten de Randstad. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, kan je er genieten van 8 verschillende keukens, maar het aanbod wil nog wel eens wisselen. Leuk, want zo is je bezoekje elke keer anders. De Twentsche Foodhal is trouwens ook een aanrader met kinderen, want er is in het pand een speeltuin waar ze zich kunnen uitleven. Dan heb jij lekker even je handen vrij om flink te smullen.

📍 Twentsche Foodhal – Hoge Bothofstraat 39a in Enschede

3. FoodHall MingleMush Den Haag

MingleMush zit naast het Centraal Station in Den Haag. Een plek die goed te bereiken is, dus. Naast de 15 foodstands en 3 bars is er ook een arcadehal met oude flipperkasten en andere spellen. Leuk om tussen het eten door even een kijkje te nemen. Ze organiseren ook regelmatig leuke evenementen met live muziek, check hun website voor de agenda.

📍 FoodHall MingleMush – Anna van Buerenplein 712 in Den Haag

4. Foodhall MOUT

Houd je van een vers biertje? Dan moet je echt naar MOUT in Hilversum, want verser dan hier ga je je bier niet krijgen. MOUT is namelijk niet alleen een foodhal, maar ook een brouwerij. Van daaruit stroomt het verse bier via de leidingen zo naar de trap. En dat smaakt héérlijk bij de lekkernijen van de 7 kraampjes die er staan!

📍 Foodhall MOUT – Marktplein 1 in Hilversum

5. Gourmet Market Down Town Eindhoven

De naam zegt het al: Gourmet Market Down Town vind je in hartje Eindhoven, middenin het centrum. Vanuit de winkelstraat rol je zo naar binnen voor een hapje of een drankje. Eén van de kraampjes heeft ALLEEN MAAR KAAS, loveeee it! En is het lekker weer? Dan is het terras open en kan je buiten zitten.

📍 Gourmet Market Down Town – Smalle Haven 2-14 in Eindhoven

6. Foodhallen Rotterdam

Foodhallen Rotterdam is van dezelfde eigenaar als Foodhallen Amsterdam. Toch is het aanbod alles behalve hetzelfde – je vindt er namelijk ook kraampjes van lokale Rotterdamse horecazaken. Wat wél hetzelfde is, is dat Foodhallen Rotterdam op net zo’n gave locatie zit: een oud pakhuis aan de Kop van Zuid. In het industriële pand hangt een onwijs gezellige sfeer en met 15 kraampjes is de keuze reuze. Zeker naartoe gaan als je een keer een dagje in Rotterdam bent.

📍 Foodhallen Rotterdam – Wilhelminakade 58 in Rotterdam

7. Gourmet Market Central Station Tilburg

In de Spoorzone in Tilburg vind je Gourmet Market Central Station. Deze oude treinloods is helemaal verbouwd tot een hippe foodhal met 15 kraampjes. Wat zo leuk is aan de locatie, is dat je hier en daar nog oude elementen terugziet, zoals wat oude treinonderdelen. Old meets new, ik hou ervan!

📍 Gourmet Market Central Station – Burgemeester Stekelenburgplein 208 in Tilburg

8. Foodhallen Den Haag

Foodhallen Den Haag zit middenin het centrum, maar grote kans dat je toch even moet zoeken. Het zit namelijk ‘verstopt’ in de Haagsche Bluf. Je hebt er 12 foodstands en 2 bars. Bij de ene bar kan je terecht voor wijn en gin tonics, de andere bar staat ramvol met speciaalbiertjes. In het weekend draait er regelmatig een dj en wordt er een klein feestje gebouwd. Echt een onwijs gezellige plek!

📍 Foodhallen Den Haag – Haagsche Bluf 40 in Den Haag

9. Lièmes Food District Utrecht

Lièmes Food District in Utrecht combineert het sfeertje van een foodhal met de service van een restaurant. Dus geen wegwerpbordjes en -bestek hier; je krijgt je eten geserveerd op echt servies. Ziet er niet alleen fancy uit, maar het is natuurlijk ook een stuk duurzamer. Een ander voordeel van Lièmes is dat het super centraal gelegen is, namelijk aan de A2 bij Utrecht Leidsche Rijn. Ideaal als je wilt afspreken met mensen die van verschillende plekken komen. Ze hebben er trouwens niet alleen heerlijk eten van over de hele wereld, maar ook geweldige cocktails. Een prima plek voor een vrijmibo, dus.

📍 Lièmes Food District – Proostwetering 11 in Utrecht

Geen reacties

    Laat jouw reactie achter