Menu
Musea

Open Monumentendag: hier wil je naartoe

Als ik langs mooie oude panden loop, fantaseer ik vaak over hoe het er van binnen uit moet zien. Hoge plafonds, enorme trappen, oude details… Soms kan je een klein beetje naar binnen gluren, maar dat is lang niet altijd zo. Gelukkig kan dat bij sommige van die panden 1 keer per jaar wél, namelijk tijdens de Open Monumentendag!

Wat is Open Monumentendag?

Nederland staat vol met monumenten. Van de molen hier om de hoek, tot prachtige kastelen en landhuizen. Nederland Monumentenland vindt dat deze gezien moeten worden. Daarom organiseren zij sinds 1987 elk jaar de Open Monumentendag, waarbij je gratis een kijkje mag nemen bij een groot deel van de Nederlandse monumenten. Dat begon ooit klein, maar inmiddels trekt de Open Monumentendag soms wel 1 miljoen bezoekers.

Wanneer is Open Monumentendag 2022?

Open Monumentendag 2022 vindt standaard plaats in het tweede weekend van september. In 2023 is Open Monumentendag dus op zaterdag 9 en zondag 10 september.

Welke monumenten zijn open op Open Monumentendag?

In heel Nederland openen duizenden monumenten hun deuren tijdens de Open Monumentendag. Welke er precies meedoen, kan je hier bekijken. Let op: voor sommige monumenten moet je vooraf een tijdsslot boeken, omdat het er anders te druk wordt. Daar betaal je niks voor, maar vergeet het niet, want anders kom je er waarschijnlijk niet in. 

Extra activiteiten

Bij sommige monumenten worden er tijdens Open Monumentendag extra activiteiten georganiseerd, zoals een fiets- of wandeltocht, een tentoonstelling of een muziekvoorstelling. Het kan zijn dat je hier een kleine bijdrage voor moet betalen. Houd daar dus rekening mee. 

De aanraders van de afgelopen jaren

Elk monument heeft een eigen verhaal en is daarom sowieso bijzonder. Maar er zijn er natuurlijk altijd een paar die er echt uit springen. Hieronder een aantal aanraders van de afgelopen jaren. Check vooraf wel even of ze dit jaar meedoen, want niet elk monument doet elk jaar mee aan de Open Monumentendag. 

  • Voormalig politiebureau Almere (Almere): altijd al eens een kijkje willen nemen in een politiebureau? Ga hier dan zeker langs en ervaar zelf hoe het is om in een cel te zitten. Dit is trouwens het eerste monument van de stad Almere.
  • Olympisch Stadion (Amsterdam): dit stadion is gebouwd ter ere van de Olympische Spelen in 1928. Hier kan je normaal gesproken niet zomaar binnenlopen, dus plan zeker een bezoekje aan dit bijzondere sportcomplex.
  • Voormalig Poppodium Tivoli (Utrecht): jarenlang stonden hier de grootste artiesten op het podium. Van Pearl Jam tot Nirvana: ze zijn hier allemaal geweest. Heel gaaf dus om hier een kijkje te mogen nemen – normaal zitten de deuren namelijk potdicht.
  • Wolvenpleingevangenis (Utrecht): dit is een van de oudste gevangenissen van Nederland. De gevangenis heeft een rijke geschiedenis, zo werd ‘ie tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitsers. In 2014 werd de Wolvenpleingevangenis gesloten, waardoor je er nu een kijkje kan nemen.

Meer leuke tips?

Wil je meer leuke tips voor uitjes, activiteiten en (food)hotspots? Volg me dan op Instagram. Hier deel ik elke week een nieuwe tip. Want het leven is te kort om op de bank te hangen!

Geen reacties

    Laat jouw reactie achter