Menu

Leuke musea in Den Haag: mijn favorieten

Ik vind Den Haag een heerlijke stad. Het is mooi, het is gezellig en… het barst er van de leuke musea! Niet dat ik nou zo’n enorme kunstkenner ben, maar dat hoeft ook helemaal niet, want er zijn ook zat andere leuke musea in Den Haag. Wat dacht je bijvoorbeeld van De Gevangenpoort of het Fotomuseum? Daarom speciaal voor jou: een lijstje met mijn favorieten.

1. Het Mauritshuis

Het Mauritshuis is een klein, maar super mooi museum. Het zit in een oud stadspaleis, middenin het centrum van Den Haag. In dit museum vind je prachtige meesterwerken uit de Gouden Eeuw, zoals het beroemde ‘Meisje met de Parel’ van Vermeer en het ‘Zelfportret’ van Rembrandt. Een heerlijke plek om een middag rond te struinen – ook als je weinig van kunst af weet.

Extra tip: in de meeste musea kun je een (gratis) audiotour volgen. Zeker doen, want de achtergrondinfo die je zo krijgt, maakt het vaak nog leuker!

2. Escher in het paleis

Oneindige trappen, gebouwen die niet kloppen: de tekeningen van Escher kennen we volgens mij allemaal wel. Ik heb er vroeger tijdens tekenles uren naar zitten staren. In het Escher museum hangen er ontzettend veel, dus je kijkt je ogen uit. Je ziet en leest meer over de (ingewikkelde) rekensommen erachter, super interessant. En het leukste: op de bovenste verdieping komen ze tot leven en kun je er zelf in stappen!

3. De Gevangenpoort

Als je van geschiedenis houdt, dan is museum De Gevangenpoort echt een must see in Den Haag. Je leert er meer over het strafrechtsysteem van vroeger (hi pijnkelder, beulen en guillotines), plus je duikt in de verhalen van beruchte gevangenen en hun leven achter de tralies. Niet groot, wel heel leuk!

4. Louwman museum

Voor autoliefhebbers is het Louwman Museum waarschijnlijk een paradijs. Hier vind je namelijk ’s werelds oudste privécollectie auto’s. Van de allereerste auto ooit, tot auto’s van Elvis en James Bond en zelfs een Rolls Royce inclusief toilet met gouden wc bril. Het is eigenlijk een soort reis door de autogeschiedenis. En het is echt groot, dus hier ben je wel even zoet.

5. Kunstmuseum Den Haag

Een betere naam hadden ze niet kunnen bedenken, want het Kunstmuseum is een museum met kunst in de breedste zin van het woord. Van schilderijen van meesters uit de Gouden Eeuw tot moderne fotografie en van een expositie over mode tot een tentoonstelling over Delfts Blauw, ze hebben het allemaal. Super toegankelijk en lekker divers, dus.

6. Fotomuseum Den Haag

Een leuk plaatje schieten, kunnen we allemaal. Maar écht fotograferen, dat is een vorm van kunst, aldus het Fotomuseum Den Haag. En als je in dit museum bent geweest, dan kun je dat volgens mij alleen maar beamen. Geen heel groot museum dit, maar wel erg leuk. En het zit naast het Kunstmuseum, dus ik zou zeggen: combineren maar!

7. Museum Voorlinden

Ken je die foto’s van mensen die op de bodem van een zwembad staan? Of die twee ENORME mensen onder die parasol? Dat is dus in Museum Voorlinden. Een heerlijk licht, ruim en modern museum met bijzondere, moderne stukken. En elk hoekje en gaatje is even fotogeniek. Het ligt net buiten de stad, maar is wat mij betreft het omrijden helemaal waard.

Meer tips?

Wil je meer leuke tips voor musea, uitjes en (food)hotspots? Volg me dan op Instagram. Hier deel ik elke week een nieuwe tip. Want het leven is te kort om op de bank te hangen!