Menu

Kamp Vught museum: bizar & indrukwekkend

Al vanaf dat ik klein ben, heb ik alles verslonden wat over de Tweede Wereldoorlog gaat. Boeken, films, documentaires: ik vind het enorm interessant. En dan niet de verhalen over de veldslagen, maar de verhalen over de slachtoffers, hun onderduikadressen en de concentratiekampen. Hoe veel ik er ook over lees, het blijft me diep raken en ik kan me – gelukkig – niet indenken hoe vreselijk dit geweest moet zijn. Daarom wilde ik heel graag een keer naar Kamp Vught en het bijbehorende museum. Deze zomer was het eindelijk zo ver en het heeft een enorme indruk op me gemaakt. Ik vertel je er graag meer over.

Wat is Kamp Vught?

Kamp Vught is een van de drie voormalige Duitse concentratiekampen in Nederland. Het werd in 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd onder leiding van de SS. In totaal worden hier tijdens de oorlog ruim 31.000 mensen gevangen gehouden. Niet alleen 12.000 Joden, maar ook 19.000 politieke gevangenen. De meeste van hen eindigen uiteindelijk in een van de vernietigingskampen in Duitsland of Polen.

Nadat het kamp in 1944 bevrijd werd, werd het tot 1946 gebruikt als gevangenis voor collaborateurs en oorlogsmisdadigers. Daarna is Kamp Vught ook nog gebruikt als woonoord voor Molukse KNIL-militairen. Geloof het of niet, maar een deel van de (klein)kinderen van deze Molukkers woont nog steeds op het kampterrein.

Waar ligt Kamp Vught?

Kamp Vught ligt aan de rand van het plaatsje Vught, naast de bekende gevangenis P.I. Vught. Het is ongeveer een kwartiertje rijden van Den Bosch. Mocht je een tripje naar Den Bosch op de planning hebben staan, dan zou ik zeker aanraden om ook een bezoek te brengen aan Kamp Vught en het museum.

Het Kamp Vught museum

Het Kamp Vught museum, wat officieel Nationaal Monument Kamp Vught heet, kan je 7 dagen per week bezoeken. Met een museumjaarkaart mag je gratis naar binnen, een ticket voor volwassenen kost €11.

Als je het museum binnenkomt, krijgt je van een van de gastheren of -vrouwen een kastje voor de audiotour. Daarna word je naar een ruimte gebracht, waar je een introductiefilm te zien krijgt. Hierin vertellen ze je meer over hoe Kamp Vught tot stand is gekomen. Na deze film loop je door naar de rest van het museum. Hier staat alles in het teken van verhalen: de verhalen van slachtoffers, daders, mensen uit het verzet en omstanders. Aan de hand van die verhalen krijg je een kijkje in het leven in Kamp Vught. Pijnlijk, verdrietig, mooi en vooral heel indrukwekkend. Vooral het verhaal over het kindertransport naar Sobibor brak echt mijn hart en zal ik niet snel vergeten.

Het kampterrein

Nadat je het museum hebt gezien, is het ook mogelijk om een deel van het oude Kamp Vught te bezoeken. Er is namelijk een stuk van het kampterrein bewaard gebleven. Ik vond het bizar om er rond te lopen. Het prikkeldraad, de wachttorens, de barak vol stapelbedden en het crematorium… De beelden uit boeken, films en de verhalen in het museum komen er ineens tot leven. Zeker als je ondertussen de audiotour luistert. Je krijgt er kippenvel van.

Vanaf het kampterrein kan je ook naar de fusilladeplaats lopen. Het is een hele mooie wandeling, je zou even vergeten dat ‘ie naar een vreselijke plek leidt. De fusilladeplaats is namelijk de plek waar in totaal 329 gevangenen geëxecuteerd werden. Ook weer heel indrukwekkend om te zien, pfff…

Barak 1B

Als je meer wilt weten over de latere geschiedenis van Kamp Vught (dus na 1944), ga dan ook zeker nog langs bij barak 1B. Dat is de laatst overgebleven, authentieke barak van het kamp. De barak is ingericht als museum, waarin je verhalen leest over de 4 periodes die het kamp heeft doorgemaakt: het concentratiekamp, het interneringskamp, de komst van de Molukkers en het kamp van nu.

Bij twijfel: doen

Vooraf twijfelde ik heel erg: moet ik er nou wel heen? Is dat niet een heel naar einde van een leuk weekend? Maar wat ben ik blij dat ik gegaan ben. Zoals zo mooi staat op de website: “Je wordt geraakt, geïnspireerd en aan het denken gezet. Want de verhalen, die blijven”. En die verhalen moeten ook blijven. Want wat hier gebeurt is, mogen we nooit vergeten.

Meer tips?

Wil je meer tips voor leuke uitjes, activiteiten en (food)hotspots? Volg me dan op Instagram. Hier deel ik elke week een nieuwe tip. Want het leven is te kort om op de bank te hangen!

Geen reacties

    Laat jouw reactie achter